Tajvan szeles vizekre evez
2016. december 04. írta: Ecolife

Tajvan szeles vizekre evez

Az állami tulajdonban lévő Taiwan Power Company október 7-én megalapította az első olyan létesítményét, mely kifejezetten tengeri szélturbinák építésére specializálódott, ezzel is egy jelentős lépést megtéve a zöld energiatermelés megnövelése felé.

„Hatalmas veszteség lenne az ország számára, ha nem sikerülne kihasználni a Tajvani-szoros szélenergia nyújtotta lehetőségeit, hiszen a világ egyik legelőnyösebb területe ebből a szempontból.” – mondta a Taipower elnöke, Chu Wen-chen a Tengeri Szélenergia Építőipari Hivatalának nyitóceremóniáján, melynek székhelye a közép-tajvani Taichung Erőmű.

wind-expo-reflects-positive-growth-of-japans-wind-energy-industry.jpg

A költségvetés mintegy 616,8 millió USA dollárra tehető, a Taipower tengeri szélturbina projektjének első színteréül pedig Changhua megye nyugati vizei szolgálnak majd, s a tervek szerint a működést 2020 júniusában kezdik meg. Az első szakasz energiatermelő kapacitása 110 megawatt, avagy évi 360 millió kilowattóra lesz, amely több, mint 100.000 háztartás éves villamosenergia-fogyasztásával egyezik meg, mondta Chu.

Várhatóan 2025-re a Taipower tengeri szélfarmjai elérik teljes, 1 gigawattos kapacitásukat, ami nagyjából egyenlő a Taichung fosszilis tüzelésű erőmű két generátorának teljesítményével.

A tengeri szélenergia-létesítmények építése és fenntartása lényegesen bonyolultabb, mint a szárazföldi típus esetében, hiszen a fejlett tengeri építési technikák kiemelt szakértelmet igényelnek, valamint figyelembe kell venniük a halászatot, a környezetvédelmet és a tengeri hajózást is.

„Ez a speciális egység nem csak azért alakult meg, hogy szélturbinákat telepítsünk a villamosenergia-termelésért, hanem azért is, hogy felhalmozzuk a szükséges készségeket és tapasztalatokat” – mondta az elnök. „Célunk, hogy toborozzuk és támogassuk a tehetségeket ezen a téren.”

6101217264371.jpg

Az elmúlt két évtizedben a Taipower 169-et emelt fel az ország összesen több, mint 330 darab szárazföldi szélturbinája közül. A cég létesítményei a part menti régiókban helyezkednek el, valamint Tajvan további szigetein, melyeknek teljes energiatermelő kapacitása mintegy 294 megawattra tehető.

A Taipower offshore szélerőmű programja részét képezi a kormány azon törekvéseinek, melyek egy átmenetet képeznek a nukleáris fegyverektől mentes haza irányába, továbbá elősegítik a megújuló energiaforrások használatát. A kormányzat célja, hogy 2025-ig megnövelje a megújuló energiaforrásokból származó villamosenergia-termelés arányát a jelenlegi 3 százalékos értékről 20 százalékra, mindezt a biomassza, a nap- és szélenergia hasznosítása által.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr9512023459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása