Tudatos tervezéssel a flow élményért
2017. augusztus 29. írta: Ecolife Magazin

Tudatos tervezéssel a flow élményért

Talán átütő ereje miatt hajlamosak vagyunk azt gondolni, a flow élmény csak úgy magától bekövetkezik, szerencse kérdése. Pedig a flow-ra való képesség következetes önreflexióval fejleszthető. Megmutatjuk, milyen kérdéseket érdemes feltenned magadnak, hogy gyakrabban találjon meg ez a sokak által vágyott állapot!

Akármit teszünk, annak jelentősége van. A pihenés sem üresjárat vagy az elfoglaltságok hiánya, ahogy az sem mindegy, hogy a feladatok, amelyeket nap mint nap végzünk, milyen célokat szolgálnak, és ezek mennyire állnak összhangban lényünk legbelső igényeivel. Legyen szó egy új hobbiról, új készségek elsajátításáról vagy bármilyen hétköznapi tevékenységről, amellyel kapcsolatban szeretnénk megtapasztalni az áramlatélményt, a megfelelő felkészülés elengedhetetlen.

pexels-photo-407237.jpeg

Néhány dolog, amelyeket érdemes megfontolnod, mielőtt energiát fektetsz valamibe:

  1. A tevékenység a nagybetűs Személyes Géniuszod vagy valamelyik al-géniuszod kifejeződése? Ha nem, megéri-e, hogy mégis foglalkozz vele? Hogyan befolyásolja majd kitűzött céljaidat, hogy konkrétan erre a tevékenységre áldozol a figyelmedből és energiáidból?
  2. Milyen mélyebb jelentősége van a feladatnak az életedben? 
  3. Fogalmazd meg, melyek azok a konkrét tanulási célok, amelyeket szeretnél megvalósítani a feladat által! Legyen bennük elegendő kihívás, hogy lekössék a figyelmedet, de ne tűzz ki olyan célt, amely unalmas vagy túl nagy falat!
  4. Dolgozd ki a stratégiádat, amellyel el akarod érni ezeket a célokat!
  5. Van a stratégiádnak olyan része, amelyre külön figyelmet kell fordítanod? Például egy készséged, amelyet fejlesztened kell?
  6. Hogyan fogod fejleszteni?
  7. Kulcsfontosságú lépés: keresd meg azokat a potenciális zavaró tényezőket, amelyek akadályozhatnak a tevékenység végzésében, és találd meg a módját, hogyan lehet ezeket csökkenteni, kiküszöbölni!

pexels-photo-515169.jpegAz önvizsgálat jelentősen megnöveli a flow élmény esélyét, ám jöhetnek az életben olyan helyzetek, amikor túl nagy nyomás nehezedik ránk, és ez szinte ellehetetleníti, hogy a célt az élményhez szükséges távolságból szemléljük. Ha viszont képességként tekintünk a flow-ra, amelynek fejlesztéséért nap mint nap aktívan tehetünk, egyre nehezebb helyzetek során tanulhatjuk meg fenntartani elménk békéjét.

Forrás: consciouslifestylemag.com

Fotók: pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr5512788624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása