Bűncselekménnyé nyilvánítaná az Európai Parlament a környezetszennyezést
2021. május 25. írta: Ecolife Magazin

Bűncselekménnyé nyilvánítaná az Európai Parlament a környezetszennyezést

A környezetszennyezés és az ökoszisztéma károsításának pontosabb meghatározása, a nagyobb felelősségvállalás a klímavállalások érdekében a célja annak a kezdeményezésnek, amit az Európai Parlament csütörtökön elfogadott. Az EP-képviselők felelősségre kívánják vonni a környezeti bűncselekmények elkövetőit. Ez az „iparág” manapság a negyedik legjövedelmezőbb bűnözői tevékenység.
mika-baumeister-3r0mnv-2wqe-unsplash.jpg 

A felelős személyeket, vagy akár vállalatokat is bíróság elé állíthatunk, akárcsak az Egyesült Államokban. Mert Európa az ilyen jellegű bűncselekmények megítélésében alaposan le van maradva.

- állítja Antonius Manders. néppárti EP-képviselő.

A Zöldek szükségesnek tartják a környezetromboló bűncselekmények felismerését és pontos meghatározását. Mint az olajszennyezések, a nukleáris katasztrófák, amik a legsúlyosabban támadások a bolygónk ökoszisztémája ellen.

Így valós lehetőségünk lenne arra, hogy megelőzzük ezeket a súlyos környezeti támadásokat. Valódi eljárásokat indítsunk, és visszatartó erejű ítéletek születhessenek a környezeti bűncselekmények ügyében.

- véli Marie Toussaint zöldpárti EP-képviselő.

"A cél az, hogy megelőzzük, kivédjük ezeket a bűncselekményeket. Olyan szabályokat alkossunk, amik garantálják, hogy ne történjenek ilyenek. Amikor a vállalatirányításról beszélünk, mindig a rövid távú gazdasági érdekeket látunk. Ez határozza meg a társaság igazgatóinak munkáját, mert a részvényesek ezt várják el. Ha büntetőjogi kategóriákat állítunk fel, akkor a részvényeseknek már nem lesz módjuk nyomást gyakorolni a Total, az Esso vagy a Shell vezetőire, hogy használják továbbra is a fosszilis tüzelőanyagokat az élővilág veszélyeztetése árán is.”

A kezdeményezés az Európai Parlament álláspontját tükrözi. A képviselők feladata, hogy életre hívják a dokumentum szövegét; meggyőzzék a Bizottságot és a tagállamokat.

Forrás: Euronews

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr3616571138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása