Biotemető nyílik - logikus vagy botrányos?
2015. február 23. írta: ECOLIFE

Biotemető nyílik - logikus vagy botrányos?

Aki a hagyományos sírkertek helyett szívesebben pihenné álmát egy 25 hektáros erdőben 300 éves fák társaságában, annak mostantól lehetősége nyílik rá, ugyanis ezen a területen is megjelent a zöld konkurencia. A Tata közelében fekvő Agostyánban alakították ki az ország első kegyeleti erdejét. A hamvakat egy biológiailag lebomló, szigorúan környezetbarát urnába rakják, amit aztán egy előre kiválasztott fa gyökerei mellé helyeznek. Az emlékerdőben akár 99 évre is megválthatja magának a sírhely rendelkezési jogát az, aki az alternatív temetkezési hely mellett voksol, ami egy közösségi fánál például közel 40.000 forintba kerül. 

img_7180.jpg

Noha nálunk még csak kezdeményezés szintű a jelenség, a nyugat-európai országokban már évek óta bevett szokásnak számít az erdészetek által kijelölt területeken való temetkezés. A környezetbarát urna egyébként 100%-ban megújuló, organikus anyagokból készül, komposztálható, fenntartható erőforrások használatával előállított, karbon semleges, az egyszerűbb darabok pedig már 20.000 forintos áron is beszerezhetőek. A nyugaton nagy sikerrel működő Emlékerdő hálózat kialakításában a WWF is támogatja a hazai kezdeményezést. 

img_7187.jpg

img_7136.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr637207541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rongy Elek 2015.08.09. 16:38:34

Én jobban szeretném, ha szétszórnák a hamvaimat. Így is visszakerülne a körforgásba a testemet felépítő anyag és nincs gond a sírhely fenntartásával. Akik emlékezni akarnak rám, így is megtehetik.
A bio temetkezés szerintem egy újabb lehetőség a rongyrázásra.
süti beállítások módosítása