Klímaváltozás David Attenborough, a világ egyik legismertebb természettudósa szerint
2015. december 03. írta: Berki Lili

Klímaváltozás David Attenborough, a világ egyik legismertebb természettudósa szerint

Az elismert tudós példátlannak tartja az összefogást, amely a párizsi klímacsúcs kapcsán létrejött, mégsem biztos abban, hogy minden aktuális problémára megoldás születhet.

Attenborough fenntartásokkal kezeli a konferencia célkitűzéseit, mivel – véleménye szerint - az utóbbi 30 év során, a világ vezetőinek nem sikerült olyan globális méretű konvencióra jutni, amely megoldást jelentett volna az éghajlatváltozással kapcsolatos problémákra. Mégis hisz abban, hogy a mostani kezdeményezés akár eredményt is hozhat.

Sir David meglátása szerint a globális felmelegedés veszélye egyre tisztábban látható jelenség, így elkerülhetetlenné válik, hogy az országok összefogjanak, és közös erővel visszaszorítsák a mindenkit érintő változásokat. 

Elmondása alapján az emberiség történelmében még nem volt arra precedens, hogy az emberek ténylegesen összefogjanak és megegyezésre jussanak egy adott problémát illetően, valamint releváns megoldást találjanak rá. Földünk veszélyeztetett helyzete nem újkeletű dilemma, mi mégis ekként kezeljük. Attenborough álláspontja a témával kapcsolatban inkább a prevenció fontosságát hangsúlyozza, az utolsó pillanatban történő cselekvés helyett. A bolygónk ellen elkövetett bűneink ugyanis nem válnak semmissé egyik percről a másikra.  

A szakember kiemelte az üzemanyagok tisztaságának prioritását, és ennek kapcsán ösztönözné a nemzetek kormányait a mihamarabbi együttműködésre, amelynek segítségével könnyebben felléphetnének a klímaváltozás okozta negatívumokkal szemben.

Problémát jelenthet, hogy a fejlődő országok anyagi forrásai nem bizonyulnak elegendőnek egy ilyen hatalmas lépéshez, így a fejlett országokhoz kell fordulniuk financiális támogatásért, azonban ez még jobban elmélyítheti a nemzetek közötti feszültséget.

David Attenborough bizakodva tekint a jövőre, és az eddiginél még nagyobb szükségét érzi egy nemzeteket áthidaló együttműködésnek.web-david-attenborough-1-pa.jpgattenborough.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr738137152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása