Április 22., a Föld Napja
2016. április 22. írta: Jachimek Anett

Április 22., a Föld Napja

Földünk értékeinek óvására nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Az lenne a legjobb, ha nemcsak egy évben egyszer figyelnénk oda környezetünkre, hanem az év minden napján. Szeressük és tiszteljük bolygónkat, hiszen nincsen csodásabb a miénknél!

A mai napon zajlik a történelmi jelentőségű párizsi éghajlatvédelmi megállapodás aláírási ceremóniája, melyet még 2015 decemberében fogadtak el résztvevők. Az ENSZ New York-i székhelyén gyűlnek össze a világ országainak vezetői, hogy hivatalosan aláírják a párizsi klímaegyezményt.

A megállapodás célja, hogy a globális felmelegedés gyors ütemét visszaszorítsa. Az emberi tevékenységből származó szennyezéskibocsátás csökkentése, majd teljes felszámolása a cél. A megállapodás új küszöbértéket határoz meg a felmelegedés maximális értékeként, melynek értékét 2 Celsius fok alatt, közelítve az 1,5 Celsius-fokhoz határozták meg. 

Érdekességek a Föld Napjáról

Denis Hayes, amerikai egyetemi hallgatótól származik az ötlet, aki 1970. április 22-én indított mozgalmat a Föld védelmének érdekében, és ezzel egy időben megalapította az Earth Day Network-ot. A környezetvédő egyetemistából komoly férfi lett, aki mára az alternatív energiaforrások kutatásaival foglalkozik. A mozgalom kezdetén több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma már az egész emberiség részese ennek az események.

A Föld Napja nem hivatalos zászlója

A Föld Napja Nemzetközi Hírközpont megalakulása 1989-ben Kaliforniában történt, melynek feladata, hogy tájékoztatást adjon a Föld Napjáról annak érdekében, hogy minél több és színesebb akciókkal ünnepelhessünk ezen a napon. A Föld napja alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A napot 175 országban ünneplik, köztük Magyarországon is, nálunk 1990 óta rendezik meg. 

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata:

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

A Föld Napja himnusza, melyet az Örömóda dallamára komponáltak:

Joyful joyful we adore our Earth in all its wonderment
Simple gifts of nature that all join into a paradise
Now we must resolve to protect her
Show her our love through out all time
With our gentle hand and touch
We make our home a newborn world
Now we must resolve to protect her
Show her our love through out all time
With our gentle hand and touch
We make our home a newborn world

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr738655208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása