Műanyag szatyrokból horgolt matracok hajléktalanoknak
2017. június 10. írta: Ecolife Magazin

Műanyag szatyrokból horgolt matracok hajléktalanoknak

Olyan DIY-ötletet keresel, amelynek környezeti és társadalmi haszna is van? Horgolj nejlonszatyrokból matracot a hajlék nélkül élőknek! Megmutatjuk, hogyan.

nenik1.jpg

Amerikában 2015 januárjában született meg az ötlet, amikor egy férfi felkereste az idős amerikai nőkből álló Bag Ladies szervezetet, és arról számolt be nekik, hogy hajléktalanok a Mississippi folyónál alszanak. A közösség el is kezdett vízálló matracokat készíteni műanyag szatyrokból. A jótékonysági akció keretében összesen 52 ezer szatyor hasznosult ilyen módon, a matracok pedig télen kifejezetten hasznos szolgálatot tettek.

taken_from_the_wil-mat_project_facebook_page.jpg

Ausztráliában is felkapták a kezdeményezést, számos jótékony szervezet (The Movement Crew, Blanket Melbourne, The Melbourne Period Project, Essentials for Women) kezdett el fogadni matracadományokat, amelyeket aztán szétosztottak a rászorulók körében. 

Mi magunk is könnyen elkészíthetünk egy-két ilyen matracot. Nem kell más hozzá, mint:

  • 500-700 nejlonszatyor (ennyi szükséges egy emberméretre szabott matrachoz),
  • 10 mm-es vagy nagyobb horgolótű,
  • olló.

Instrukciók: Egyenesítsük, simítsuk ki a műanyag szatyrot (a gyűrődéseket is, amennyire lehet). Hajtogassuk össze egy csíkba, majd vágjuk le a két végét, hogy téglalap formát kapjunk. Szabdaljuk fel a csíkot négy darabra, majd hajtsuk ki őket. Ha jól csináltuk, karikákat kaptunk. Egyszerű csomózási technikával kössük össze a műanyagszatyor-karikákat, majd készítsünk egy gombolyagot belőle. Kezdhetünk horgolni!

Tipp:

Honnan szerezzünk nejlonszatyrot?

Ha mi magunk már vagyunk annyira környezettudatosak, hogy nem élünk a nejlonszatyor használatával, körbekérdezhetjük azokat az ismerőseinket, családtagjainkat, akikről feltételezzük, hogy lehet náluk. Vagy esetleg használhatjuk a közösségi médiát is a célunk elérésére.

Fotók: nol.hu, 1millionwomen.com.au

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr8612583201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása