Luxemburg-békedíjat kapott László Ervin
2017. szeptember 01. írta: Ecolife Magazin

Luxemburg-békedíjat kapott László Ervin

A magyar tudós-filozófus a világbékéért tett kiemelkedő munkájáért kapta meg a rangos elismerést

Luxemburg-békedíjat kapott László Ervin professzor, a magyar származású, nemzetközi hírű gondolkodó, a Budapest Klub megalapításáért és a szervezettel véghezvitt humanitárius tevékenységéért. László Ervint ugyanezen tevékenységért már két alkalommal jelölték Nobel-békedíjra is.

A 2012-ben alapított Luxemburg-békedíjat egy nemzetközi szervezet, a Schengeni Béke Alapítvány Luxemburg-békedíj Bizottsága adja át évről évre, immár 9 kategóriában. Ez az elismerés a World Peace Forum, a World Peace Senate és a Shengeni Béke Alapítvány közös díja, melyet maga őfelsége Henrik luxemburgi nagyherceg hagy jóvá. A 2017-es Luxembourg-békedíj „Kiemelkedő Béke Aktivista” kategóriájában nyert díjat László Ervin és külön díjat nyert maga a Budapest Klub. A díjakat Dr. Sági Mária, a Budapest Klub alapító tagja és ügyvezető igazgatója és Anne-Marie Voorhoeve, a Budapest Klub kreatív stratégiai igazgatója vették át június 30-án az Európai Parlamentben.

oklevel.JPGA jelenleg Olaszországban élő László Ervint a Budapest Klub megalapításáért, és a szervezet keretein belül az elmúlt húsz év során az egyetemes béke megteremtéséért tett munkájáért jelölték a Luxemburg-békedíjra. Ez a díj egyben elismerése annak a munkának, amit a Budapest Klub szervezete végez egy békés és fenntartható világért.

A Budapest Klub 1996-ben alakult meg, amikor a Magyar Tudományos Akadémián összegyűlve korunk néhány jelentős személyisége – többek közt Göncz Árpád, a Dalai Láma, Yehudi Mehunin, Csingiz Ajtmatov, Riane Eisler, Vigdís Finnbogadóttir, Peter Ustinov - aláírta az úgynevezett Planetáris Tudat Kiáltványt. A kiáltvány a huszadik század egyik legfontosabb okmánya, amely arra hívja fel az emberiség figyelmét, hogy meg kell változtatnia a gondolkodását annak érdekében, hogy az emberi faj fennmaradhasson a Föld bolygón. Megalakulása óta a Budapest Klub már 24 országban működik: tudósok, tanárok, művészek, fiatalok az emberiség javát szolgáló munkájukkal együttesen tesznek azért nap mint nap ezekben az országokban, hogy a világ egy békésebb és jobb hely legyen. A világszervezet fő üzenete, hogy mindenki képes változtatni a világ helyzetén.

A World Peace Forum szervezete tudósokat, béke aktivistákat, vezetőket, újságírókat, tanulókat, vallási vezetőket és politikusokat fog össze. A fórum támogatói között olyan nevek szerepelnek, mint a párizsi Sorbonne Egyetem, Jacques Santer és Jose Manuel Barroso, politikusok, az Európai Bizottság előző elnökei, a Nobel-békedíjjal kitüntetett Desmond Tutu, vagy Adolfo Pérez Esquivel emberi jogi aktivista.

Háttérinformáció:

Az alapító elnök Prof. Dr. László Ervin. A ma Olaszországban élő professzor zongoraművészként, filozófusként és jövőkutatóként egyaránt nagy elismertségnek örvend világszerte. 1932-ben született Budapesten. Pályáját zongorista csodagyerekként kezdte. 15 évesen kapott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán művészdiplomát, és megnyerte a Genfi Zongoraverseny nagydíját. Ettől kezdve, mintegy 20 éven át Európa- és Amerika szerte a világ egyik élen járó zongoraművészeként koncertezett. 1966-tól kezdődően pályát módosít, és a tudománynak szenteli életét: filozófiát, tudományos rendszerelméletet és jövőkutatást adott elő, és kutatott az Egyesült Államok (Yale, New York, Princeton stb), valamint Európa és a Távol-Kelet számos egyetemén. Hét évig az ENSZ Továbbképzési és Kutatási Intézet programvezetője. A Római Klub tagja, 1984-ben költözik Olaszországba. 1993 óta a Budapest Klub Alapítvány alapító elnöke. Több mint ötven könyv szerzője vagy társszerzője, műveit több mint húsz nyelvre fordították le. További harminc kötetet szerkesztett, köztük egy négykötetes enciklopédiát. Cikkek és tudományos közlemények százai tartoznak tudományos munkásságához. Írásait rendszerelméleti-, interdiszciplináris-, jövőorientált szemlélet, globális gondolkodás, a társadalomtudományok és a természettudományok egységes szemléletben való vizsgálata jellemzik. László Ervin a párizsi Sorbonne Egyetemen a legmagasabb tudományos fokozatot kapta meg, négy egyetem választotta díszdoktorává (az Egyesült Államokban, Kanadában, Finnországban és Magyarországon). Számos díjjal tüntették ki, többek között 2001-ben megkapta a japán békedíjat (Goi-díj), 2004- és 2005-ben Nobel-békedíjra jelölték.

A Budapest Klub, olyan kreatív emberek informális szövetsége, akik a tudomány, a művészet, és a spirituális kultúra legkülönbözőbb területeit képviselik. A Budapest Klub elkötelezett egy javaslat mellett, amely szerint csak saját magunk megváltoztatásával változtathatjuk meg a világot – és ahhoz, hogy magunkat megváltoztassuk, szükséges egyfajta rálátás és felfogás, amely szerint az új paradigma a tudományban, a művészetben és a spiritualitásban biztosítja ezt a legjobban. A szervezet tagjai és tiszteletbeli tagjai többek között Őszentsége a XIV. Dalai Láma, Peter Russell, Mihail Gorbacsov, Milos Forman, Sharon Stone, Liv Ullmann, Karan Singh, Barbara Marx Hubbard, Deepak Chopra, Csíkszentmihályi Mihály, Jane Goodall, Ken-Ichiro Kobayashi, Peter Gabriel, és Sri Sri Ravi Shankar.

2017. június 14-én a Magyar Tudományos Akadémia Kodály-termében ünnepélyes keretek között vehették át kitüntető okleveleiket a Budapest Klub Global Executive Council első tagjai. A Budapest Klub Alapítvány kuratóriuma által újonnan kinevezett testületi tagok feladata, hogy a magyar alapítású, nemzetközi humanitárius szervezet életébe kreatív, a mai kornak megfelelő tevékenységekkel olyan intenzitást vigyenek, ami által a Budapest Klub kommunikációjában és tevékenységében eléri, összeköti és immáron mozgósítja is azokat, akik világszerte szimpatizálnak a szervezet világjobbító törekvéseivel. A Budapest Klub Global Executive Council tagjai olyan ismert közéleti személyiségek és szakmájukban elismert szakemberek, akik példaképek a fenntarthatóság területén és már eddig is sokat tettek azért, hogy a bolygónk élhetőbb legyen: Bauer Zsolt (Climate Reality), Bombera Krisztina (CauseArt), Dominus Ákos (Sziget), Kiss Ádám József (Zöldunió), Lakatos Zsófia (Emerald PR), Mayer Zsolt (MPRSZ), Palkó Zsolt (Ecolife), Pozsonyi Gábor (MagNet Bank), Radácsi László (Smartlab) és Ürge-Vorsatz Diána (CEU).

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr8012796852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása