Kihirdették a 2017-es Lush-díj nyerteseit
2017. november 17. írta: Ecolife Magazin

Kihirdették a 2017-es Lush-díj nyerteseit

Az állatkísérletek megszüntetését segítő legnagyobb összértékű díj jóvoltából 330 000 font jut el a világ különböző részeire

Tizenegy ország aktivistái és kutatói kaptak jelentős támogatást az állatkísérletek megszüntetését szolgáló munkájukhoz a Lush-díj révén. A díjátadón, melyet ebben a hónapban rendeztek, 330 000 angol fontot osztottak ki.

A 2012-ben létrehozott éves díj már világszerte több mint 1,8 millió fonttal támogatta az állatkísérlet-mentes tesztmódszereket és az állatkísérlet-ellenes kampányokat. Az idei év az első, amikor Chiléből, valamint Kínából és Japánból is vannak nyerteseink. Ez azt jelzi, hogy az állatkísérlet-ellenes kampányok és az állatmentes tesztmódszerek egyre jobban terjednek az olyan országokban is, ahol az állatvédelemnek nincs különösebb történelmi hagyománya.

10.jpg

A most hatéves Lush-díj a Lush kozmetikai vállalat és az Ethical Consumer kutatószervezet együttműködése. Ez a legnagyobb összértékű díj, mely az állatkísérletek teljes kiváltását segíti. Olyan projekteket támogat, melyeknek célja az állatkísérletek megszüntetése a toxikológiában (a vegyi anyagok tesztelésében).

A Lush-díj több kulcsfontosságú területet fed le: tudomány, továbbképzés, a közvélemény tájékoztatása, lobbitevékenység, a fiatal kutatók munkája. Tavaly az észak-amerikai, japán, hongkongi és dél-koreai Lush támogatásának köszönhetően két új díj jött létre a fiatal ázsiai kutatók és a fiatal amerikai kutatók számára. Ezek a kategóriák 2017-ben is megmaradtak, így idén összesen 13 fiatal kutató kap egyenként 10 000 fontot munkája támogatásaként Brazíliában, az USA-ban, Kínában, Japánban, Szingapúrban, Ausztráliában, Németországban, Luxemburgban és az Egyesült Királyságban.

Idén többek között a következők kaptak díjat:

Human Toxicology Consortium Project – Tájékoztatja a kutatókat és a törvényhozókat a „kedvezőtlen ki-meneteli lehetőségek” (AOP) módszerről, mely módot nyújt az egészségügyi hatásoknak a korábbinál lénye-gesen pontosabb megjóslására és az állatkísérletek megszüntetésére a biztonságosság tesztelésében.

AFABILITY – Francia-brit kezdeményezés azoknak az állati eredetű antitesteknek a helyettesítésére, melyeknek az előállításához jelenleg évi 1 millió állatot használnak fel az EU-ban.

Te Protejo – Chilei jótékonysági szervezet, mely a kegyetlenségmentes kozmetikumokat támogatja.

A Harvard University csapata – Egy bioprinting platformot fejlesztenek, mellyel 3D-s „emberi szervek mik-rochipen” típusú modelleket lehet létrehozni.

Idén 38 országból érkeztek jelölések a Lush-díjra, és eddig messze ez a legnagyobb szám. A zsűrit nemcsak a kutatások és kampánytervek kiváló színvonala nyűgözte le, mely világszerte az állatkísérletek megszüntetését célozza, hanem a fiatal kutatók elkötelezettsége is az állatkísérletek etikai és tudományos megfontolásokból való kiküszöbölése iránt. Örülünk, hogy ismét lehetőségünk van kiváló projektek támogatására világszerte, és ez nemcsak anyagi segítséget jelent, hanem erkölcsi megbecsülést is, valamint azt, hogy felhívjuk a kormányok, a tudo-mányos körök és a közvélemény figyelmét arra, hogy mindannyiunk összefogása szükséges ahhoz, hogy az állatkísérleteket fejlettebb, az emberi hatások felmérése szempontjából megbíz-hatóbb alternatív módszerekkel válthassuk ki" - nyilatkozta Craig Redmond, a Lush-díj szóvivője.

További információ az idei év díjazottjairól és a díjról: lushprize.org

Facebook

Twitter

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr8113294637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása