Napenergiával a környezettudatos vállalkozásért - új energetikai pályázatok!
2019. május 28. írta: Ecolife Magazin

Napenergiával a környezettudatos vállalkozásért - új energetikai pályázatok!

Magyarország olyan természeti adottságokkal rendelkezik, amelyeket hiba volna parlagon hagyni. Számos olyan területtel rendelkezünk, ahol a napenergiát nagymértékben hasznosítani tudjuk. A napkollektorok és napelemek segítségével olyan energiaforrás biztosítható, amely garantálja a hosszú távú, kedvező költségekkel együtt járó erőforrásokat, valamint segít csökkenteni a vállalkozások környezetterhelő hatását.

electricity-1330214_1920.jpg

Magyarországon a napsütéses órák megközelítőleg évente elérik a 2100 órát, értéke körülbelül 1000 W/m2, amelyet a vállalkozások akár teljes üzemi igényük kiszolgálására is felhasználhatnak. A napenergia saját célra történő hasznosítását jelenleg semmilyen adó-, vagy járulékfizetési kötelezettség nem terheli, éppen ellenkezőleg, folyamatosan elérhetőek azok a támogatások, amelyek valamilyen energetikai beruházásra ösztönzik a szervezeteket.

A GINOP 4.1.3-19 a hazai mikro-kis- és középvállalkozások számára teremti meg azt a lehetőséget, hogy pályázati támogatásból napelemekkel járuljanak hozzá a vállalkozásuk energiaszükségletéhez. A pályázat során a vissza nem térítendő támogatás mértéke 1,5 és 3 millió forint körül mozog, a támogatás mértéke elérheti a 100%-ot is. A konvergencia régió azon vállalkozásai pályázhatnak a napelemek finanszírozására, amelyek rendelkeznek minimum 3 lezárt üzleti évvel.

Fontos megjegyezni, hogy ez a pályázat azon vállalkozások számára a legkedvezőbb, amelyek energiaszükséglete maximum 15 kW, valamint a napelemes rendszer elszámolható költsége nem haladja meg a beépített napelemek összesített névleges teljesítményére vetítetten a 200 000 Ft/kW értéket. Amennyiben a költségek meghaladják a fajlagos költségszintet, akkor a támogatás a fajlagos költséghatár alapján kalkulált elszámolható költség alapján kerül meghatározásra. A fajlagos költséghatáron felüli rész önerőből finanszírozandó.

solar-panels-1794467_960_720.jpg

Az egyelőre még csak tervezetként megjelent GINOP 4.1.4-19 a konvergencia régió mikro-kis- és középvállalkozások komplex energetikai beruházásait támogatja. Támogatás igényelhető megújuló energiafelhasználás növelését célzott tevékenységekre. Ilyennek tekinthetők a napkollektoros rendszerek telepítése, illetve ezen belül támogatott a napsugárzás energiatartalmát felvevő berendezés és kapcsolódó szerkezeti- és tartóelemek beszerzése és telepítése, az épületgépészeti rendszerhez való kapcsolódáshoz, rendszerben működéshez szükséges eszközök, berendezések vásárlása és telepítése.

Fejleszthető terület a brikett, pellet, faapríték és faelgázosító kazánrendszerek kiépítése, támogatott a mezőgazdasági fő és melléktermék, kertészeti melléktermék, energianövény, erdészeti fő és melléktermék, faipari és egyéb ipari hulladék és melléktermék vagy ezek vegyes felhasználására alkalmas rendszer beszerzése és telepítése épületgépészeti rendszerhez való kapcsolódás esetén. Támogatottnak minősül biomassza kazán vásárlása és telepítése, a kazánhoz kapcsolódó gépészeti elemek a szekunder csonkjáig.

Telepíthetőek napelemes rendszerek villamos energia termelése céljából, ebben az esetben a rendszer névleges teljesítményének el kell érnie a 15 kWp-t. A rendszer telepítéséhez szükséges tartó elemek is elszámolható költségeknek minősülnek, azonban a napelemes rendszernek az érintett épület tetején kell elhelyezkednie.

A támogatási intenzitás ennél a pályázatnál maximum 55%, valamint 3 és 100 millió forint között mozog.

Amennyiben az ajánlat felkeltette az érdeklődését, a Goodwill Consulting tanácsadó munkatársaival az alábbi módokon veheti fel a kapcsolatot:

☎ +36 70 492 5411

� info@gwconsulting.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr3614865616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása