Hogyan tehetem fenntarthatóbbá a karácsonyi időszakot?
2019. december 13. írta: Ecolife Magazin

Hogyan tehetem fenntarthatóbbá a karácsonyi időszakot?

Már javában benne vagyunk az adventi időszakban, ami szinte mindenki számára a karácsonyi és szilveszteri ünnepi időszakra való készülődésről szól. Sokak számára ez kimerül az ajándékok utáni rohangálásban, indokolatlan túlköltekezésben és túlfogyasztásban, miközben az egész ünnepkör lényege merül el a fenti stresszfaktorokban. Amellett, hogy ez a megközelítés a saját testi és lelki egészségünknek sem tesz jót, a környezetünket és éghajlatunkat is rettentően károsítja. A fölöslegesen legyártott, távolról ideszállított, majd hamar hulladékká váló tárgyak, vagy a fölösleges nagyzoló bőség miatt a kukában landoló élelmiszer mind-mind hatalmas mértékben növeli az ünnep ökológiai- és karbonlábnyomát, így végső soron miközben ünneplünk, valójában a saját jövőnket éljük fel. Nem az unokáink jövőjét, hanem már saját, belátható időtávon belül lévő jövőnket.

Nem kell azonban ennek így lennie!

Három megközelítést osztanánk most meg az olvasókkal, hogy hogyan tehetik pár egyszerű lépésben sokkal fenntarthatóbbá a karácsonyi időszakot!

1) Vásárolj kevesebbet, vásárolj máshogy!

78545074_2451266805140940_3594173171827212288_n.jpg

2) Karácsonyfa: "igazi" vagy műfenyő?

Ha lehet, egyik sem! Bérelj földlabdás fenyőt, amit a karácsonyi időszak után elültetnek, vagy készíts csináld-magad (DIY) kreatív "karácsonyfát". Ha már van műfenyőd, akkor viszont használd legalább 2-3 évtizedig, mert addig egyáltalán nem térül meg az ökológiai lábnyoma. További olvasnivalók itt és itt.

79341211_2824355394294920_4882989932760530944_n.jpg

Kép: Talpalatnyi történetek

3) Kerüld az élelmiszer hulladékot! Vásárolj helyi, szezonális ételeket, alapanyagokat, rövid ellátási láncból!

Ha az élelmiszer pazarlás ország lenne, akkor Kína és az Egyesült Államok után a világ harmadik leginkább éghajlatkárosító "országa" lenne. Minden egyes kidobott élelmiszer mögött föld- és vízhasználat, szállítás, energia és munka van, amiről azonban hajlamosak vagyunk nem tudomást venni. Fogyasszunk kevesebbet, fogyasszunk tudatosabban, és leginkább fogyasszunk helyi és szezonális termékeket, ne pedig távolról ideszállított alapanyagokat. Így nemcsak egészségesebben, de olcsóbban és kíméletesebben is tudunk étkezni, miközben a helyi gazdaságot is támogatjuk.

77268041_2210633179038687_8696775438246084608_o.jpg

Kép: Felelős Gasztrohős

Ezek az apró lépések nem követelnek tőlünk nagy áldozatot, azonban hozzájárulnak ahhoz, hogy 10-20-50 év múlva és bőségben és egészséges környezetben ünnepelhessük a karácsonyt a szeretteinkkel. Érdemes most átállítanunk az ezzel kapcsolatos gondolkodásunkat, mielőtt külső kényszerítő körülmények között kell megváltoztatnunk szokásainkat, sokkal kellemetlenebb módon.

Minden olvasónknak kellemes készülődést kívánunk az ünnepekre!

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr9615350798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.