Tovább folytatódik a felmelegedés: rekord forró január
2020. február 07. írta: Ecolife Magazin

Tovább folytatódik a felmelegedés: rekord forró január

A modern mérések kezdete óta 2020 januárja volt a legforróbb világszerte

Az emberi tevékenységből fakadó üvegházhatású-gázkibocsátás miatt tovább növekszik azok légköri koncentrációja, ami jól láthatóan tovább erősíti a globális felmelegedést és az abból fakadó globális éghajlatváltozást. Az Európai Unió Copernicus Climate Change Service által nyilvánosságra hozott adatok szerint az európai melegedés a globális átlagnál is sokkal magasabb.

2020 januárja a legmelegebb január globálisan és Európában a mérések kezdete óta. Globálisan a korábbi csúcstartó 2016 januárja volt, melyet kismértékben, 0,03 fokkal lépte át az idei január. Európát tekintve a korábbi rekordot 2007-ben jegyeztük, melyet 0,2 fokkal körözött le az idei első hónap.

A megszokott hőmérsékleti értékekhez képest az európai hőmérsékleti anomália a legjelentősebb: átlagban 3,1 fokkal volt melegebb az 1981-2010-es normálnál.

c3s01.jpg

2020 januári átlaghőmérsékletek eltérése a sokéves (1981-2010) átlagtól. Forrás: Copernicus Climate Change Service / ECMWF

A legenyhébb januárt Európa északi és keleti részein, valamint Oroszországban jegyezték: sokfelé több mint 6 fokkal melegebb volt a megszokottnál. Átlag feletti hőmérsékleteket jegyeztek még az USA legnagyobb részén, Kanada keleti területein, Japánban, Kína keleti részein, Délkelet-Ázsiában, Ausztrália egyes részein és az Antarktisz némely területén.

c3s02.png

Globális (fent) és európai (lent) havi átlaghőmérsékleti anomáliák az 1981-2010-es időszakhoz képest. A sötétebb vonalak jelzik a január hónapokat. Forrás: Copernicus Climate Change Service / ECMWF

A megszokottnál jelentősen hidegebb volt a január Alaszkában, Kanada északnyugati részein és a tőle északkeletre fekvő szigeteken.

Ha nem teszünk erőfeszítéseket azért, hogy minél hamarabb elérjük a nettó karbonsemleges világgazdaságot, úgy a globális felmelegedés tovább fog erősödni, ami egy bizonytalan, szélsőséges időjárási eseményekkel és beláthatatlan szenvedésekkel jellemezhető földi éghajlatot fog eredményezni a jövőben a Föld összes lakójának.

Forrás: Kiderül / Copernicus Climate Change Service

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr7715463158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása