Soha nem volt ekkora megújulós termelés Magyarországon
2020. április 07. írta: Ecolife Magazin

Soha nem volt ekkora megújulós termelés Magyarországon

Az Energiaklub számításai szerint több csúcsot is megdöntöttünk a hétvégén, dübörög a napenergia-termelés.

A megújuló energiaforrások termelésében több csúcs is megdőlt a hétvégén Magyarországon, az Energiaklub számításai szerint különösen nagy szerep jutott a napenergiának.

electricity-1330214_1920.jpg

Vasárnap 13 órakor mindenkori csúcsot döntött a napenergia: 27,3 százalékát adta a teljes magyar áramtermelésnek. Ehhez a kiugróan magas arányhoz hozzájárult a napos idő, az elmúlt évek rengeteg naperőmű-beruházása és természetesen a koronavírus miatti csökkenő fogyasztás is.

Ugyancsak vasárnapi csúcs, hogy a megújuló energiaforrások 34,6 százalékát adták a teljes magyar áramtermelésnek, ilyen magas arány soha korábban nem fordult elő. A számokból jól látszik, hogy a megújuló energiaforrások közül hazánkban meghatározó szerepe van a napenergiának. 

Szombaton a napenergia abszolút csúcsot is beállított, 12.30-kor összesen 939 MW teljesítményt adtak a hálózatra a napelemes rendszerek. Ennél az adatnál fontos megjegyezni, hogy nem függ össze a vírushelyzettel, ezt kizárólag a napsütésnek és annak köszönhetjük, hogy a beruházások hatására az elmúlt évben az 1000 MW-ot is átlépte az összesített napelemkapacitás Magyarországon.

napenergia.pngPiros nyíl: szombat – az abszolút napenergia-termelési csúcs. Zöld nyíl: vasárnap – a százalékos megújulós és napos csúcs. Forrás: MAVIR

A számításainkból jól látszik, hogy minden eddiginél tisztább a magyar áramtermelés, ami nagyban köszönhető a növekvő napelemkapacitásnak. A megújulókkal gyakorlatilag nulla szén-dioxid-kibocsátással tudunk energiát termelni. Azt is fontos látni, hogy a megújulós erőművek az egyszerűbb struktúrájuknak és egyszerűbb fenntartásuknak köszönhetően milyen biztonságosan működnek a jelenlegi helyzetben is.

– értékelte Magyar László, az Energiaklub szakértője.

Látszik, ahogy csökkent a Mátra (halvány piros sáv) meg a gázos erőművek (világoskék) aránya, és cserébe a megújulók, főleg a nap (sárga) megnőtt

megujulo_nap_rekordok2.png

Forrás: MAVIR

Az Energiaklub, egy csaknem 30 éve működő szervezet, azért dolgozik, hogy biztonságos és fenntartható energia jusson mindenkinek, összhangban a természettel. Célja a fenntartható energiagazdálkodás megteremtése, az energiafogyasztás csökkentése és a megújuló energiaforrások dominánssá válása. Küzd a klímaváltozás ellen, és elősegíti az alkalmazkodást a klímaváltozás káros hatásaihoz.

És hogy milyen lehetséges módok volnának az energiaátmenetre Magyarországon? Ajánljuk Dóci Gabriella cikkét a Másfél fokon.

Forrás: Energiaklub 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr2115596468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása