Emberi hajjal fogják tisztítani a kikötők vizét Franciaországban?
2020. szeptember 28. írta: Ecolife Magazin

Emberi hajjal fogják tisztítani a kikötők vizét Franciaországban?

Vizeink tisztasága egyre nagyobb aggodalomra ad okot világszerte, legyen szó az óceánokról, tavakról, folyókról, de akár a csapvízben is megtalálható mikroműanyagról. Míg az óceánok és a folyók műanyagtól való megtisztítását a holland feltaláló, Boyan Slat projektje, a The Ocean Cleanup célozta meg, addig a kikötőkben található olaj- és egyéb szennyeződések kiszűrésére egy természetbarát és könnyen elérhető eszközt vetnének be a franciák: az emberi hajat.

Hajjal tisztíthatják meg a tengervizet francia kikötőkben egy Marseille-hez közeli fodrász ötlete alapján. Thierry Gras-nak ugyanis eszébe jutott, hogy egy 1978-as olajkatasztrófa után hajat használtak az olaj felszívására a breton partoknál.

Ez a haj egyik tulajdonsága, felszívja a zsírokat. A szénhidrátok hozzátapadnak, ezért lehet hajat mosni, mert nem szívja be azokat.

A fodrászüzletekben kidobásra ítélt hajjal nejlonharisnyákat töltenek meg - a módszer hatékonyságát jelenleg egy azúr-parti kikötőben tesztelik. A környezetbarát technológia iránt már több francia kikötő is érdeklődik

 

Forrás: Euronews

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr4916218230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása