Betiltották a dohányzást a barcelonai strandokon
2022. július 27. írta: Ecolife Magazin

Betiltották a dohányzást a barcelonai strandokon

Hétfőtől dohányzási tilalom lépett életbe Barcelona összes tengerparti strandján. Az intézkedés mellett Eloi Badia, az önkormányzat klímavészhelyzetért és ökológiai átmenetért felelős tanácsosa úgy érvelt, hogy Spanyolországban évente ötmillió cigarettacsikk kerül a tengerbe és a dohányszemét lebomlása legalább tíz évig tart.

chan-lee-sgxkvoj5dtm-unsplash.jpg

A katalán város tavaly vezetett be kísérleti tilalmat tíz tengeri standjából négyen, ennek eredményeként 50 százalékkal csökkent az eldobált csikkek mennyisége.

Sokan nem tudják, de a part menti (műanyag)szennyezés első helyén a cigarettacsikkek állnak, amelyek súlyosan károsítják a tengeri ökoszisztémákat, és rajtuk keresztül minket is.

A sikeres kísérlet után minden tengerparti strandon életbe lép a cigarettamentesség, azonban ez nem vonatkozik a vízparti éttermekre és bárokra. A szabályozás szerint a strandokon dohányzók 30 eurós (12 ezer forintos) pénzbüntetést kaphatnak.

Spanyolországban már ötszáz fölött van a füstmentes partszakaszok száma, például a Kanári-szigeteken 61, a valenciai tartományban 72, Andalúziában 48, a Baleár-szigeteken pedig 19 tengerparti fürdőhelyen tiltották meg a dohányzást környezet- és egészségvédelmi okokból.

Forrás: Zhvg

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr1617892127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása