Inkább nem veszünk környezetbarát csomagolást, ha az drágább
2022. december 15. írta: Ecolife Magazin

Inkább nem veszünk környezetbarát csomagolást, ha az drágább

Az árérzékenység még mindig fontos tényező a magyarok vásárlási szokásai szempontjából, de a zöldebb megoldás nem feltétlenül kerül többe. A tavalyi évhez képest jelentősen visszaesett azok száma, akik hajlandóak lennének többet fizetni a környezetbarát csomagolásban érkező ajándékokért, és a magyarok jelentős része az ünnepek alatt sem tervez a megszokottól eltérő lépéseket tenni a fenntarthatóság érdekében – derül ki a Rondo Hullámkartongyártó Kft. kutatásából*, amit a tavalyi évhez hasonlóan idén is elvégzett a vállalat. Jó hír viszont, hogy a szelektív hulladékgyűjtés nem kerül semmibe, a legnépszerűbb csomagolóanyagok pedig így bekerülhetnek a körforgásos gazdaságba.

freestocks-pxm8aejbzvk-unsplash.jpg

Arra a kérdésre, hogy milyen lépéseket tesznek a válaszadók karácsonykor a fenntarthatóságért, a szelektív hulladékgyűjtés (69%), a termékek újra felhasználása (49%), illetve a nejlonzacskók használatának mérséklése (46%) voltak a leggyakoribb válaszok. Mindössze 6% mondta azt, hogy csak fenntartható csomagolásban lévő terméket vesz az ünnepi étkezésekhez, és mindössze 5% korlátozza a választását fenntartható csomagolásban érkező ajándékokra. Ezek az arányok nem sokat változtak a tavalyi évhez képest, egyedül a szelektív hulladékgyűjtés lett népszerűbb – 2021-ben még csak 59% gondolt erre.

Ami a környezetbarát csomagolást illeti, mindössze 50% azok aránya, akik direkt rákérdezésre inkább fontosnak tartják ezt a szempontot a karácsonyi ajándékok beszerzésekor. Többletköltséget a megkérdezettek 59%-a vállalna, de mindössze 8% tenne így minden körülmények között. Azok, akik legalább egyesesetekben, vagy nem túl nagy árkülönbözet esetén a környezetbarátabb csomagolásért hajlandóak lettek volna többet fizetni, a tavalyi évben még 74%-ot tettek ki. Ugyanakkor a fenntarthatósággal kapcsolatban tudatosabbak lettek a magyarok: tavaly még a válaszadók csak 29% mondta azt, hogy a környezetbarát csomagolást nagyrészt szem előtt tartja, és mindössze 8% számára volt ez a legfontosabb szempont.

A válaszadók 23%-a mondta csupán, hogy környezetbarát csomagolóanyagot tervez venni az ajándékokhoz. Bizakodásra ad azonban okot az, hogy amikor a válaszadókat arról kérdezték, milyen csomagolóanyagot vásárolnak idén az ajándékokhoz, a legtöbben a papír csomagolóanyagokat részesítették előnyben – 59% csomagolópapír, 36% papírzacskó és papírdoboz használatát tervezi. Vagyis a valóságban 23%-nál jóval többen választanak olyan alternatívát az ajándékok becsomagolásához, ami fenntartható lehet.

„Megfelelő kezelés és újrahasznosítás mellett a papírnak, hullámkartonnak fontos szerepe lehet a körforgásos gazdaságban” – mondta el Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója. „A hullámkarton 100%-ban lebomló, de akár újabb csomagolóanyagok előállításához is fel lehet használni, vagyis elviekben az idei évi csomagolóanyag nyersanyagából készült díszdobozba a jövő évi karácsonyi ajándékok is bekerülhetnek. Ehhez persze elengedhetetlen a szelektív hulladékgyűjtés, a kutatás eredményeiből azonban úgy tűnik, hogy a magyarokban van erre hajlandóság.”

*Az Opinio által a 16 - 59 éves okostelefonnal rendelkező, kor, nem, iskolai végzettség szerint és lakóhely szerint reprezentált sokaság körében, 1007 minta alapján végzett kutatás. A mintafelvétel 2022. november második hetében, országosan történt. A 2021-es vizsgálatot szintén az Opinio végezte, az adatfelvétel 2021 novemberében zajlott. Az 1131 kitöltő válaszai alapján létrejött minta reprezentatív a 16-59 éves magyar lakosságra kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint. A kutatásban a megkérdezettek a karácsonyi fenntarthatósági lépésekre vonatkozó kérdés esetében több választ is megjelölhettek.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr8418002806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása