Nulladik parancsolat: vásárolj tudatosan és szezonálisan!
2015. január 18. írta: ECOLIFE

Nulladik parancsolat: vásárolj tudatosan és szezonálisan!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a zöldségek, gyümölcsök tekintetében milyen fontos figyelembe venni az egyik legfontosabb szabályt, a szezonalitás elvét: miért részesítenénk előnyben a távoli országokból érkező trópusi gyümölcsöket a téli hónapokban (ezzel hozzájárulva a környezetszennyezéshez, hiszen az igényeinket kiszolgáló ínyencségek nem a semmiből teremnek hirtelen előttünk, hanem hosszú, a környezetet egyáltalán nem kímélő úton jutnak el a fogyasztóig), és miért ácsingóznánk hagyományos gazdálkodásból származó teák után, amikor a méltányos kereskedelemből származó társaik ugyanolyan finomak? Íme 4 dolog, amit mindenképpen érdemes átgondolni vásárlás során:

shopping-bag.jpg

1. Csak óvatosan a spárgával!

A spárga szezonja április végétől júniusig tart, így ebben az időszakban egyedül a Kínából érkező konzerv állna rendelkezésünkre, ami a benne található citromsavnak köszönheti ízét...

sprga_1.jpg

2. Teázz etikusan

A hagyományos gazdálkodásból származó teákat cseréld le bio, vagy fair trade teákra, így biztos lehetsz abban, hogy kedvenc italod nem lesz teli mérgekkel, ráadásul nem veszel részt egy olyan rendszerek működésében sem, melyek maximálisan kihasználják embertársaidat. Kávé tekintetében legyél ugyanilyen körültekintő: egyre több helyen kapható bio kávé, ne légy rest 20 másodperccel több időt szánni arra, hogy ellenőrizd a dobozon található, eligazító logókat, amelyek biztosítanak arról, hogy globálisan is tudatos döntést hozol. 

137_1fair_trade_tea_uganda_17.jpg

3. Gondold át kétszer, milyen gyümölcslé mellett teszed le a voksod...

A legtöbb bolti forgalomban kapható gyümölcslé majd' kirobban az édesítőtől és a tartósítószerektől; ezért az árért inkább vesd bele magad a piaci élet forgatagába, ismerkedj a helyi termelőkkel, kóstolj és tapasztalj, és találj rá olyan "forrásokra", akik még a szezonban eltett gyümölcsökből préselt leveket árusítanak. A különbség elképesztő. 

organic-green-smoothie.jpg

4. Brokkoli helyett...

Párolva vagy rántva, a brokkoli zseniális megoldás. A téli időszakban azonban nincs szezonja, így csillapítsuk éhségünket inkább tökből, vagy káposztából készült ételekkel. (Az iskolai menzás kulcsélmény persze ne írja felül döntésünket, kísérletezzünk bátran!)

roasted-pumpkin-recipe-9571-4.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr347079651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ebella 2015.01.19. 04:19:51

Valahol mindig szezon van. Ma már a többség nem csak a faluja határáig lát, hála istennek.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.01.19. 08:16:07

@ebella: Neked is igazad van, de a poszt mondanivalója az, hogy amíg nem tudunk mi is úgy hoppanálni egy zsák naranccsal a hátunkon, mint Harry Potter, addig el kell felejteni a narancsot, mert nálunk nem terem, és azt is, hogy szezonon kívüli élelmiszert együnk, mert egyrészt drága a szállítás, másrészt környezetszennyező, harmadrészt sokszor kizsákmányolják termelőket.
süti beállítások módosítása