„Passzold vissza, Tesó!” – 6 tonnánál jár a gyűjtés eredménye!
2023. január 18. írta: Ecolife Magazin

„Passzold vissza, Tesó!” – 6 tonnánál jár a gyűjtés eredménye!

Lezárult a 2022-es „Passzold vissza, Tesó!” című, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, íme az eredmények: 1410 kg mobiltelefon érkezett be, 180 gyűjtőpontról. Az országos programot 5 évvel ezelőtt a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdette meg. Azóta már 6 tonnánál jár a gyűjtés eredménye!

passzoldvissza.png

A szervezők köszönik a gyűjtőpontoknak a munkát és arra buzdítják őket, hogy 2023-ban is folytassák a gyűjtést!

A kampány sikere töretlen, 2018 óta több mint 1000 gyűjtőpont létesült országszerte. Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét. A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog, illetve a kampány segít tudatosítani a mobilokban rejlő értékeket.

Íme a  legeredményesebb gyűjtők, kategóriánként:

A kampányban legjobban teljesítő nagyvállalat, KKV, intézmény, oktatási intézmény, önkormányzat és a különdíjas, egy-egy szemléletformáló szakmai előadást kap ajándékba “Mobiltelefonokkal a gorillákért” címmel a Jane Goodall Intézet előadásában, valamint egy-egy Zöld IrodaZöld Rendezvény Minősítés előadást a KÖVET Egyesület szervezésében. A díjazott vállalatok féléves egyesületi próbatagságot is kapnak a KÖVET-től.

A kampányban résztvevő legeredményesebb nagyvállalat az előadások mellett egy Csimpánz Örökbefogadást is kap ajándékba az Intézet programjának keretében (Csimpánz Örökbefogadási Program).

  • Nagyvállalat kategóriában díjazott: MVM ERBE Zrt. Székháza, Budapest

Az előadásokat és a képzéseket kapták:

  • KKV kategóriában: Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló
  • Intézmény kategóriában: Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa
  • Oktatási intézmény kategóriában: Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája
  • Önkormányzat: Budapest Főváros XIX. kerületi Polgármesteri Hivatal
  • Különdíj: A legifjabb gyűjtők: Újbudai Dúdoló Bölcsőde, Budapest

Minden résztvevő szervezet elektronikus oklevelet kap a részvételről, a kampányhoz 2022-ben csatlakozó szervezetek listája itt tekinthető meg: www.kovet.hu

A kampányhoz eddig csatlakozó, több mint 1000 gyűjtőpont között vannak visszatérők, és sok helyszín csatlakozott újonnan. Közöttük találhatók iskolák, óvodák, civil szervezetek, egyetemek, intézmények, vállalatok, üzletek, irodák, rendelők, könyvtárak, bevásárlóközpontok, nemzeti parkok, múzeumok, kereskedelmi- és ipari kamara, szálloda, színház, edzőterem állatkert és még sorolhatnánk.  

„Together we can! Together we will!” – „Együtt meg tudjuk csinálni! Együtt meg fogjuk tenni!” -  Dr. Jane Goodall

„Amikor 2018-ban belekezdtünk a kampányba még egyikünk sem gondolta, hogy ennyire népszerű lesz a ’Passzold vissza Tesó!’. Nagyon sokat ad nekünk ez a kampány. És nem csak nekünk szervezőknek, hanem a magyarországi közösségeknek, akik csatlakoztak, az állatvilágnak, a környezetvédelemnek és az afrikai embereknek is, akiken végeredményben segít. Csodálatos érzés, hogy inspirálni tudjuk a csatlakozó magyar közösségeket, hogy nyújtsanak segítséget az őket megérintő problémák megoldásához. Saját kampányt indítanak, és megmozgatják a munkatársaikat, tanulóikat, óvodásaikat akik pedig multiplikátorként otthoni közösségükben kampányolnak. A gyerekek a szüleiket és testvéreiket teszik tudatosabbá. Hihetetlen, hogy ezek az inspirációk képesek a földrészeken is átívelni, és az ugandai közösséget segítve iskolahajó, és kikötő épülhetett a sok-sok mobiltelefonból befolyó adományösszegből. Ezeket az ottani helyi közösség építette meg saját magának.  Ez az igazi inspirációs-, és nyersanyag körforgás."– mondta Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára.

„Egyre több mobiltelefont hoznak be hozzánk, a KÖVET Egyesület irodáiba, mivel mi is nyitott gyűjtőpont vagyunk. Idén magánszemélyek, családok, szociális intézmény, valamint egyre több tagvállalatunk is nálunk adta le gyűjtését. A kampány megmozgatta az embereket és kicsalogatta a fiókokból az ott lapuló, használaton kívüli telefonokat, táblagépeket. A plakátok, az előadások, a számtalan sajtómegjelenés felhívta a figyelmet azokra a konfliktusos ásványokra, melyek mindennapjaink szerves részét képezik. Észre sem vesszük őket, pedig bányászatuk ökológiai és társadalmi problémákhoz vezet Afrikában. A kampány nem titkolt célja a figyelemfelhívás ezekre a problémákra és a körforgásos gazdaságra, valamint az életvitelünk környezeti hatásaival kapcsolatos szemléletformálás.” - mondta Herner Katalin, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója.

A kisméretű elektronikai eszközöket (az EEE/WEEE –ket) a legnehezebb visszagyűjteni, de pont ezért mindent meg kell tenni és felhívni a társadalom, a lakosság figyelmét a problémára és a megoldásra. Az ilyen kampányok segítik elő, hogy tudatosabban éljenek, vásároljanak az emberek. A szemléletformálás mellett az ENSZ 17 fenntarthatósági céljai közül legalább négynek az elérését is elősegíti a kampány. A négy SDG cél: 9. Ipar, innováció és infrastruktúra, 12. Felelős fogyasztás és termelés, 15. Szárazföldi ökoszisztémák védelme és 17. Partnerség a célok eléréséért. (részletes alcélok a mellékletben olvashatók)

A visszagyűjtött készülékek újrahasznosításáról az Inter-Metal Recycling Kft. gondoskodik.

Csatlakozzon Ön is 2023-ban és gyűjtsünk vissza minél több használaton kívüli mobiltelefont! Ide kattintva regisztrálhat!

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr718028966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása