A biodiverzitás drámai csökkenése üzleti kockázattá vált – gyorsabban okoz nagyobb problémát, mint a klímaváltozás
2023. október 17. írta: Ecolife Magazin

A biodiverzitás drámai csökkenése üzleti kockázattá vált – gyorsabban okoz nagyobb problémát, mint a klímaváltozás

Átadták a 2023-as a Fenntartható jövőért díjakat

 bcsdh_dijatado2.jpg

A biodiverzitás csökkenése nagyobb és közelebbi veszélyt jelent, mint a klímaváltozás, itt még fontosabb az azonnali cselekvés. Nincs olyan vállalat, amely ne függene a természettől és ne lenne hatással rá. A vállalatvezetőknek kiemelt felelősségük és lehetőségük van, hogy pozitív változásokat érjenek el ezen a területen is. Erről szólt a BCSDH 2023. október 12-én tartott üzleti ebédje, amelynek fókuszában a biodiverzitás helyreállítása és a természetpozitív klímamegoldások álltak.

A rendezvényen, a Fenntartható jövőért díj átadásával idén négy kategóriában ismerték el a fenntarthatóság területén kiemelkedő vezetőket, vezető nőket és üzleti megoldásokat.

Budapest, 2023. október 12. – Természet nélkül nincs élet, de üzlet sem, hiszen a globális GDP közel fele közvetlenül függ a természettől, illetve annak szolgáltatásaitól. Hogyan vált a biodiverzitás az egyik leggyorsabban fejlődő ESG témává? Mi a szerepe a természetnek a nettó zéró célok teljesülésében? Mit tegyenek a vállalatok ezen a területen?

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) üzleti ebédjén került sor annak a három pontos ajánlásnak a bemutatására, amely az üzleti világnak segít lépéseket tenni a biodiverzitás területén.

A magyar GDP mintegy 40%-át megtermelő 138 tagvállalatot tömörítő szervezet idén hetedik alkalommal adta át a Fenntartható jövőért díjat Változásvezető, Vezető nő, Üzleti megoldás és Vállalati transzformáció kategóriában.

A fenntartható jövőhöz rendszerszintű változásokra van szükség, a természet kínálta low tech megoldások mellett fontos élnünk a mesterséges intelligencia adta lehetőségekkel, erről beszélgetett Nagy Gréta a BCSDH elnökségi tagja Dr. Tilesch Györggyel, a mesterséges intelligencia (MI) szakértőjével, tanácsadóval, aki számos ágazatban és iparágban dolgozik, elsősorban a transzatlanti térségben.

tilesch_gyuri_bscdh_1.jpg

„Az emberiség történetének legnagyobb fegyvere, amit a kezünkbe kaptunk a mesterséges intelligencia által és egyben a legjobb eszköz ahhoz, hogy civilizációs problémákat tudjunk vele megoldani. Ez viszont csak akkor működik, ha képesek vagyunk emberközpontúvá tenni. Az fogja hosszú távon a legnagyobb sikert felmutatni, aki képes a társadalmilag hasznos eredmény irányába kormányozni és a kockázatokat a megfelelő helyen kezelni. Alternatív technológiai jövőképet és paradigmát kell kialakítanunk. – fejtette ki Dr. Tilesch György.

De a technológiai megoldások önmagukban nem nyújtanak megoldást, szükség van a természet által nyújtott ökoszisztéma szolgáltatásokra. A természet a klímamegoldások harmadát jelenti.

Bevezető gondolataiban Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke kiemelte: „A biodiverzitás csökkenése akár nagyobb problémát is okozhat, mint a klímaválság, a biodiverzitás területén már-már az összeomlás kapujához kerülünk. A Világgazdasági Fórum (WEF) éves jelentése már az egyik legkomolyabb kockázatok között említi a biológiai sokszínűség eltűnését. A biodiverzitás fontos alkalmazkodási funkciókat biztosít nemcsak a klímaváltozás területén, hisz minél sokszínűbb, diverzebb egy rendszer – beleértve a vállalatokat is  –, annál ellenállóbb a külső hatásokkal szemben, továbbá sokkal több esélye van a túlélésre vagy az adaptációra.”

bcsdh_chikan_attila.jpg

Egyértelműen itt a cselekvés ideje. A Time to Transform 2030 keretprogramunkban idén a biodiverzitás témakörében közösen gondolkodva több mint 60 vállalatvezetővel és a felkért szakértőkkel - a következő három ajánlást fogalmaztuk meg, amely segíthet az üzleti szférának megtenni a szükséges lépéseket:

1. Szervezeti hatásvizsgálat és célkitűzések a természeti és biológiai sokféleség megóvására és helyreállítására

2. Releváns területek azonosítása és stratégiai kezdeményezések megvalósítása, a természeti sokszínűség beépítése a döntési folyamatokba

3. Teljes értékláncban való gondolkodás, szemléletformálás, partnerségek és együttműködések kialakítása

Hogyan lehet elindulni ezen az úton? – állt annak a vállalatvezetői kerekasztalbeszélgetésnek a fókuszában, amelyben Décsi Gábor, a Dome Facility Services Kft. ügyvezető igazgatója, Mészáros János, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. stratégiai és gazdasági vezérigazgató-helyettese, és Simon Anita, az ALTEO Group vezérigazgató-helyettese Márta Irén, a BCSDH igazgatója moderálásával járták körbe a témát.

bcsdh_marta_iren.jpg

Race to Zero program idei főtámogatói: Deloitte, E.ON, további támogatói pedig: Alteo, ALD|Leaseplan, Unilever voltak.

A BCSDH karbontudatos rendezvényeinek támogatója: ALD| LeasePlan.

Átadták a 2023-as Fenntartható jövőért díjakat – elismerték az év legkiemelkedőbb fenntartható vállalati és vezetői teljesítményeit

Minden eddiginél nagyobb számú kiemelkedő pályázat érkezett a 2023-as Fenntartható jövőért díjra. A Fenntartható Fejlődési Célok elérése és a rendszerszintű változások érdekében végzett kiemelkedő vállalati és vezetői teljesítmény elismerésére született díjat - a szakmai zsűri döntése alapján - az egyes vállalati kategóriákban az IKEA, a Nestlé, a Graphisoft Park, az Opten és a Generali Biztosító nyerte. Báthory Balázs (Market Építő Zrt.) érdemelte ki a Változásvezető, Koncsikné Káli Andrea (BDL-Pureco Cégcsoport) és Schubauer Krisztina (EXIM Magyarország) pedig a Vezető nő díjat. A díjak ünnepélyes átadására a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) október 12-i üzleti ebédjén került sor.

bcsdh_fenntarthato_dijatado1.jpg

Márta Irén, a BCSDH igazgatója, a szakmai zsűri tagjaként kifejtette: „A 2023-ban hetedik alkalommal meghirdetett Fenntartható jövőért díjra kiemelkedő számú pályázat érkezett. Az üzleti és a minket körülvevő világ gyorsan változik, folyamatos kihívások elé állítja a vállalatokat. Ez még inkább a gyors cselekvésre, a rendszereink fenntarthatóbbá történő átalakítására kell, hogy ösztönözzön bennünket. A Fenntartható jövőért díj együtt fejlődik az üzleti környezet változásával, reagál az aktuális kihívásokra. A díjat ebben az évben azokra a területekre összpontosítva hirdettük meg, ahol a rendszerek átalakítására a legnagyobb hatása van a vállalatoknak. A pályázatokat olvasva jó látni, hogy egyre több a valódi változást hozó megoldás, a fenntarthatóságot működésébe beépítő vállalat.”

bcsdh_marta_iren2.jpg

A Dr. Bartus Gábor, Krizsó Szilvia, Márta Irén, Salgó István és Prof. Dr. Ürge-Vorsatz Diána alkotta 5 tagú szakmai zsűri választotta ki a díjazottakat.

 bcsdh_fenntarthato_jovodij2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr1818236403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása