Költözz vidékre és kezdj új életet! Gyüttment Fesztivál 2017.
2017. július 25. írta: Ecolife Magazin

Költözz vidékre és kezdj új életet! Gyüttment Fesztivál 2017.

Idén harmadik alkalommal találkoznak a vidékről álmodók, vidéken álmodók, Lesz-Gyüttmentek és Már-Gyüttmentek,  hogy fesztiválkörnyezetben és -hangulatban megosszák egymással tudásukat, tapasztalatot cseréljenek, és megcsinálják Magyarország első Zéró Hulladék fesztiválját.

23268520372_20062db862_b.jpg

Gyüttment Fesztivál 2017.

Időpont: 2017. augusztus 24-27.

Helyszín: Oszkói Szőlőhegyi Pincesor, Oszkó, 9825

Papírhulladékból laskagomba, lakóház építése 1 millió forint alatt, ruházkodás helyi alapanyagokból, tényleg működő közösségi együttélési minták, innovatív, ökologikus megélhetési formák vidéken – történetek egy új, létező paradigma kellős közepéről.

Közel kétszáz, a vidéken újrakezdéshez kapcsolódó előadás és program mentén azt mutatjuk meg, milyen az a világ, amiben élni szeretnénk, és amiben élni lehet. A város nem élhető a vidékről származó tisztességes élelmiszerek és más javak nélkül, a vidéknek pedig szüksége van a városok nyújtotta háttérre. Ennek a kapcsolatnak egyensúlyba kell kerülnie ahhoz, hogy társadalmunk fenntartható legyen, és bár a vidéki élet, kultúra és gasztronómia napról-napra népszerűbb, tudás és kapcsolatrendszer hiányában mégis többen költöznek Budapestre, vagy más városokba, mint vidékre.

A Gyüttment Fesztiválon megismerkedhetsz, kapcsolódhatsz vidéken újrakezdőkkel, az országban már létező gyüttment közösségek képviselőivel, és azokkal is, akikben még csak érlelődik a vidékre költözés gondolata. Szó lesz azokról a kulturális értékekről és tapasztalati tőkéről, melyet a vidéken élők őriznek, ápolnak, és megismerhetitek korunk, az ökotudatos létezéshez kapcsolódó forradalmi vívmányait is. Mindezt egy olyan eseményen, ahol közösséget alkotva együtt keressük a válaszokat a jelenünket és jövőnket feszítő társadalmi, gazdasági és környezeti kérdésekre. 

23268912702_016b9240f7_b.jpg

Felismertétek, hogy a társadalom rendje csak addig kikezdhetetlen, amíg áldozatai nem tudják elképzelni, hogy élhetnének másképpen is.” – mondta Lányi András márciusban a Kisközösségek szelíd szabadságharca című, gyüttmentekhez szóló köszöntőjében.

El tudsz képzelni négy olyan napot, amikor semmilyen hulladékot nem termelsz?

Ha kipróbálnád, gyere el Magyarország első Zéró Hulladék fesztiváljára!

Hatalmas kalandra hívunk: több ezren együtt megvalósítjuk azt a fesztivált, ahol nem járunk térdig a műanyagban, ahol csak olyan hulladékot hagyunk magunk után, amit a helyszínen komposztálni tudunk. Mire van és mire nincs szükséged a hulladékmentes élethez? Mit és hogyan komposztálj, hogyan sarjad új élet a komposztból? Mivel tisztálkodj és mivel tisztíts? Milyen hulladékmentes alternatívák léteznek a szépségápolási szerekre és az intimhigiénés eszközökre? 

Minden a Zéró Hulladékról itt.

A Zéró Hulladék mellett a 2017-es év még egy nagyon fontos változást hozott nekünk: vándorfesztivállá alakultunk. Két csodákkal teli év után útra keltünk Csobánkapusztáról, hogy veletek együtt új tájakat, vidékeket, közösségeket fedezzünk fel és ismerjünk meg.

Idén a Vas megyei Oszkó lát vendégül minket. Az Oszkó örökségét gondozó Hegypásztor Kör meghívására több száz éves tölgyfák és zsúpfedeles présházak között, a szőlőhegyen tartjuk meg éves találkozónkat, ahol bemutatkozik Oszkó és környéke, a vasi hegyhát.  Az idei évtől összegyűjtjük a helykereső gyüttmenteknek a környék kínálta lehetőségeket. Polgármesterek, gazdák, vidékfejlesztők, tapasztalt gyüttmentek mutatják meg azokat a beköltözhető házakat, megművelésre váró földeket, társakra váró gazdaságokat, munkalehetőségeket, amik a tőke híján lévő fiatalokat, családokat segíthetik az új élet elkezdésében.

Miért éppen Oszkó?

Mire számíts még?

  • Szakmai beszélgetésekre, előadásokra, tudás- és tapasztalatmegosztásra, amelyek minden téren megkönnyíthetik a gyüttment életet.
  • Közös alkotásra, workshopokra, hogy használható, gyakorlati tudást szerezz.
  • Hagyományőrző és természetes építészeti, kertészeti, gyógyászati megoldásokra, praktikákra.
  • A közösségben végzett munka élményére: közösen építünk, főzünk, kertészkedünk!
  • Táncra és mulatságra! Kulturális élményszerzés népművészek, muzsikusok, zenekarok részvételével. Velünk lesz a Forgó, a Canarro, a Korai Trancemission, az Iparkutya, a Meszecsinka, a Vanmocsello, a Csángálló és a DzsinnKalaDzsi!
  • Termelői piacra a hozzánk érkező „helyi hősök”, mesteremberek alkotásaival.
  • Családi és gyermekprogramokra, játékokra, helyismereti túrákra és sok mozgásra. 

A programokról bővebben a Gyüttment Fesztivál weboldalán olvashattok.

23976680372_19cb3c39ee_b.jpg

Hasznos linkek:

Gyüttment Fesztivál 2017. – Facebook-esemény

Gyüttment Fesztivál – Facebook-oldal

Szervező:

Mindenegyüttmegy Egyesület

A Fesztivált is szervező, megvalósító, önkéntes szerveződésből létrejött egyesület tagjai együtt keresik az új utakat az ökotudatosság, felelősségvállalás, szolidaritás és fenntarthatóság terén.

Fotók: gyüttmentfesztival.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr6612689339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása