Okos döntések, fenntartható otthonok
2015. január 23. írta: ECOLIFE

Okos döntések, fenntartható otthonok

Egy mondás szerint nem a technológia hozza majd el számunkra a változást, tény azonban, hogy nagy segítségünkre válhat a környezettudatos, okos gépezetek és alkalmazások használata.  

Le a pazarlással!

Egy felmérés kimutatta, hogy Nagy-Britanniában közel 6.7 tonna élelmiszert dobnak ki az emberek évente, ez számokban mérve háztartásonként havonta 5000 forintot jelent. (A szemétbe került ételek egyébként 20%-ban járulnak hozzá az üvegházhatású gázok képződéséhez.) De sok esetben jellemző a hasonlóan pazarló attitűd a víz, vagy az áram fogyasztásánál is. 

waste.jpg

Mit tehetsz?

Egyfelől indulj el a jól bevált klasszikus úton: ne halmozd a felesleget otthonodban, ne dőlj be az egyet fizet kettőt kap akciónak, hiszen az ingyen hozzájutott élelmiszer az esetek többségében a szemétben végzi. Tény, hogy fogyasztói szokásaink formálásához és megváltoztatásához nélkülözhetetlen az iparági összefogás, de elsősorban saját tudatos döntéseinkkel csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat. (Szerintünk a pazarló luxus még mindig egy üres délibáb, ami nyomasztó mítoszként igyekszik motivációként működni az emberek életében.)

Fenntartható otthonok

A környezetbarát termékek használata ugyancsak komoly segítséget nyújthat az energiatakarékosság megteremtésében. Az Electrolux UltraOne Green porszívója például sokkal hatékonyabb, mint egy 1600 wattos készülék. (2014. szeptembere óta egyébként csak olyan porszívók kerülhetnek a boltok polcaira, amelyeknek teljesítménye nem haladja meg a 1600 wattot). A nagyvárosi legendákkal ellentétben ugyanis egy készülék erejét nem a nagyteljesítményű motor adja. Az újrahasznosított műanyagból készített szerkezet nem terheli feleslegesen a környezetet, a precíz illesztésnek köszönhetően pedig egyetlen porszem sem jut vissza a levegőbe. De hasonló, a környezet számára is fenntartható beruházásnak bizonyul a FreshFrostFree hűtők beszerzése, melyekben az élelmiszerek sokkal hosszabb ideig képesek megőrizni frissességüket és nedvességtartalmukat. 

vacs_green.jpg

electrolux_green_vac_sea.jpg

Gyűjts szelektíven és támogass másokat!

Az egyik kedvenc, közeljövőben induló projektünk a Recobin nevű környezetvédelmi startuphoz fűződik; az Ökokuka iskolaprogram kezdeményezés lényege, hogy a zöld gondolkodás és a szelektív hulladékgyűjtés úgy jusson el az ország különböző iskoláiba, hogy az ne az intézményeket, hanem a Recobint, és a támogató cégeket, magánszemélyeket terhelje. 

okuka028.jpg

 

okokuka.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr747101371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása