Az okosdivaté a jövő?
2015. január 31. írta: ECOLIFE

Az okosdivaté a jövő?

Nincs szükség Az ördög Prádát visel kaliberű filmeken szocializálódni ahhoz, hogy tudjuk: a divat az önkifejezés egyik legmarkánsabb eszköze. A fogyasztói társadalomnak és a habkönnyű sorozatoknak köszönhetően megtanultuk, hogy a cipő - kerüljön bármennyibe is - kell, vagy hogy minden egyes leárazott termék ápol és eltakar, még akkor is, ha egyáltalán nem volt egy újabb darabra szükség. Ami a fenntartható divatot illeti, csak az utóbbi időben merült fel az előállítás etikusságának kérdése, vagy az újrahasznosítás lehetősége, a legújabb trend, az okos textília pedig most van kibontakozóban.

smarti.jpg

Okosabb, mint a viselője?

Rebeccah Pailes-Friedman, a Pratt Institute professzora évek óta kutatja az intelligens textíliákban rejlő lehetőséget, szerinte ugyanis egy ruhadarab akkor látja el megfelelően a funkcióját, ha testünkkel összhangban, a lehető legnagyobb harmóniában működik. S hogy mi a különbség egy átlagos ruhadarab és az extra okos darabok között? Az esztétikai kategóriába sorolható intelligens anyagok képesek megváltoztatni színüket, és akár energiát is begyűjthetnek környezetükből. A második csoportba a teljesítménynövelő ruhák tartoznak, melyek a sportban nyithatnak új dimenziókat azáltal, hogy képesek szabályozni viselőjük testhőmérsékletét és izomrezgését.

rebeccah2-bfda-interview-600x330.jpg

smart.jpg

smartfashion.jpg

A hátunk közepére kívánjuk

A Tommy Hilfiger 2014-ben dobta piacra napelemes kabátját, melynek hátán panelek biztosítják a belső részben található akkumulátor töltöttségét. A töltőegységhez egyébként egyszerre két készüléket is csatlakoztathatunk, a különböző alkatrészek és panelek pedig gond nélkül eltávolíthatóak, így a mosás sem tehet bennük kárt. A női és férfi kiadásban is kapható darabokért csaknem 600 dollárt kell kifizetniük az ökotudatos divat rajongóinak, a bevétel fele azonban egy new york-i alapítvány számláján landol, akik hátrányos helyzetű gyerekeknek szerveznek nyári vakációkat.

tommy-charging.jpg

kabat.jpg

solar.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr847127159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása