Menedék nem csak menekülteknek
2015. február 20. írta: ECOLIFE

Menedék nem csak menekülteknek

A régmúlt korokkal ellentétben manapság a migráció túlnyomó része már nem saját elhatározáson alapul, hanem a háborúk és a klímaváltozás kényszerít arra sokakat, hogy elhagyják otthonukat, gyakran nem túl nagy anyagi tartalékkal maguk mögött. Világszerte több mint 40 millió ember kényszerült „idegenben” új otthont keresni, gyakran nagyon szerény körülmények között. A jelenleg Ammanban élő, jordán-kanadai építész és designer hölgy, Abeer Seikaly ezeknek a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereknek kívánt megoldást nyújtani az általa tervezett megújuló energiát hasznosító mobil menedéksátorral.

 haziko.jpg

A jól szellőző, világos lakósátor napelemes külső rétege magába szívja a napenergiát, amely használható elektromos árammá alakul át, biztosítva a világítást, a fűtést és a víz melegítését, míg a belső rétege, főként a lakósátor alsó felén tárolásra alkalmas rekeszekkel szolgál. A tetején egy tartály a vizet gyűjti össze, ami lehetővé teszi a bent lakók gyors tisztálkodását. A víz ide egy termoszifonos és egy drén-rendszer segítségével kerül fel, mely biztosítja, hogy a sátor alját ne öntse el a víz esős időben. Nyáron kinyílik a fala, a téli hidegben pedig összehúzódik, biztonságot és komfortérzetet biztosítva lakói számára.

 haziko1.png

A tervezet 2013-ban a Lexus Design Award-on díjat nyert. Érdekes lehetne azonban ez a kiválóan formatervezett innováció kimondottan a fenntartható fejlődést támogató csoportoknak is, nem feltétlenül csak menekülteknek. A könnyű, összehajtható, strukturált szövet menedék, amely egyelőre még csak a koncepció fázisában van, de bizonyítottan működőképes, reméljük, egyszer megvalósul. Mi mellette szavazunk!

haziko2.png

haziko3.jpg

Szöveg: Bősze Kinga

Forrás: http://www.greenprophet.com/2014/03/collapsible-woven-refugee-shelters-powered-by-the-sun/

http://www.abeerseikaly.com/weavinghome.php

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr677191405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2015.02.21. 22:23:22

"elhagyják otthonukat, gyakran nem túl nagy anyagi tartalékkal maguk mögött"
Mibe kerül?
süti beállítások módosítása