Egy "okos" címke mondja meg, meddig ehető egy étel
2015. június 13. írta: .ecolife.

Egy "okos" címke mondja meg, meddig ehető egy étel

Sokan nem is gondolnák, de rengeteg lejárt szavatosságú élelmiszer egy bizonyos ideig még biztonságosan fogyasztható. Mégis világszerte az élelmiszerek közel egyharmada a szemetesben landol. Németországban nagyjából 11 millió tonna élelmiszert dobnak ki évente, amelynek értéke 25 milliárd euró körül mozog. Ez a mutató természetesen nem csak a németeknél ilyen magas, mivel az Egyesült Királyságban is 15 millió tonnányi étel kerül a kukába. A világ jelentős részén elképesztő mennyiségű fogyasztható ételtől szabadulnak meg az emberek, aminek oka részben a szavatossági címkéken feltüntetett lejárt dátum.

Feltűnt azonban egy új innováció, amely jelentősen csökkentheti a fennálló problémát. A 22 éves Solveiga Pakstaite feltalált egy címkét, amely segítségével számos ételről megállapíthatjuk, hogy meddig fogyaszthatóak. A címke egy olyan zseléréteget tartalmaz, amely ugyanolyan gyorsan „romlik meg”, mint a fehérje, amely a húsban, sajtban, tejben és sok más állati eredetű termékben megtalálható. Ez azzal magyarázható, hogy a zselé bomlási folyamatának sebessége azonos az ételek romlásával. Amint a zselé „lejár”, folyékonnyá válik és kézzel könnyen benyomható lesz, ezzel jelezve, hogy az étel már nem fogyasztható. Az innováció segítségével tehát biztonságosan megállapíthatjuk, hogy az állati eredetű termékek pontosan meddig fogyaszthatóak. A címkét, amely a Bump Mark nevet kapta, a termékekre ragasztva találhatjuk meg.

bump_mark.jpg

Pakstaite elmondása szerint olyan családban nőtt fel, ahol soha nem pazarolták az élelmiszert. Ettől függetlenül tisztában van vele, hogy mennyi ételt dobnak ki feleslegesen, innovatív termékével ezen szeretett volna változtatni. „Az egyetemen sokszor láttam, ahogy a diáktársaim kidobják az ételt, csak azért, mert a ráragasztott címkén lejárt dátum szerepelt. Ez is arra mutatott, hogy komoly problémával állunk szemben, amire sürgősen megoldást kell találnunk” – tette hozzá. Pakstaite remek ötlete akkor született meg, amikor a szavatossági címkéket elolvasni nem tudó vak emberek számára kereste a megoldást. Úgy gondolta, az új címkével nemcsak nekik, hanem mindenki másnak is segítséget nyújt.

Szerző: Rapcsák Dóra

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr97541756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása