Dizájnos öko csodalámpa algákból
2015. augusztus 17. írta: .ecolife.

Dizájnos öko csodalámpa algákból

Megismerve Jacob Douenias építészmérnök tervező és Ethan Frier formatervező közös alkotását, méltán merül fel bennünk a kérdés: a bútorgyártás jövője vajon az élelmiszer előállítás jövője is lesz, vagy épp fordítva?

spirulina1.jpg

A „Living Things” nevű installáció az Inhabitat blog szerint olyan fotoszintetizáló lámpát jelent, amelyben apró, ehető, fényt és hőt termelő spirulina vagyis tengeri alga él. Douenias szerint manapság olyan megoldásokat kell kitalálni, amelyek segítségével ételt állíthatunk elő olyan dolgokból, amelyekre korábban nem is gondoltunk volna. Ezekben a lámpákban például élő, fehérjében gazdag, tápláló algák vannak. A spirulina már most is megtalálható étrend-kiegészítőként különféle reform és egészséges életmódot hirdető élelmiszerekben.

A tervezők szemében az élő lámpa egyet jelent az ultrahatékony helyi élelmiszer előállítással, ráadásul mindez rendkívül energiatakarékosan zajlik. Az ötlet kitalálói szerint ezzel a megoldással csökkenteni tudnánk a hagyományos mezőgazdaságban az élelmiszer-előállítás során keletkező ökológiai lábnyomunkat is.

spirulina2.jpg

Az installáció jelenleg a pittsburghi Mattress Factory nevű művészeti múzeumban tekinthető meg. Az alkotók  arra is kíváncsiak, hogy vajon milyen lehet egy mikroorganizmusokból álló farmmal együtt élni lakásunkban. Olyan, mint egy berendezési tárgy? Vagy inkább olyan, mint egy növény? Esetleg háziállat? A kiállított üvegedények közül némely akváriumra hasonlít, így akár háziállatként is tekinthetünk a bennük élő algákra. Más edények pedig inkább különleges bútordarabokra emlékeztetnek. Egy biztos, a folyékony anyagnak köszönhetően a tervezők igencsak kreatívan állhatnak neki az alkotásnak, bármilyen alakzatba, formába könnyen bepumpálható a folyadék.

Az alkotók célja között szerepelt az is, hogy ráirányítsák az emberek figyelmét arra, hogy hasznos mikroorganizmusok vesznek minket körül. A lámpákon keresztül láthatóvá, megfoghatóvá tették számunkra azt, amit eddig csak kevesen vettek észre. Így könnyen előfordulhat pár éven belül, hogy nappalink tekintetet megragadó bútordarabja nem egy pompás csillár lesz, hanem egy különleges, világító gömb, tele ehető zöld algával.

Haraszti Mária

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr997701828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása