Elképesztő ütemben zöldülnek a felhőkarcolók Szingapúrban
2015. augusztus 22. írta: .ecolife.

Elképesztő ütemben zöldülnek a felhőkarcolók Szingapúrban

Szingapúr modern városállama akár egy mintavárosa is lehetne a modern építészetnek. Az ötletes megoldások között manapság már egyre több olyat is találunk, ami valamilyen formában beemeli a természet kincseit a beton, az üveg és az acél világába.

Szingapúrban körülbelül 4600 toronyház található, ezek közül pedig 200 bőven felhőkarcolónak számít. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Szingapúr lakosságának a nagy része a magasban éli az életét, így a közösségi terek egy jelentős része is a magasba helyeződik át.

 

 A városállam mérnökei időben felismerték ezt a trendet, és már több olyan épület is épült, ami figyelembe vette a változásokat. Az egyik legismertebb példa a WOHA Architects mérnökei által épített Pickering Hotel komplexuma, melynek üvegtömbjei közé több emeletnyi kertet csempésztek a tervezők.

Ami a jövőt illeti, Szingapúrban a felhőkarcolókat manapság már igyekeznek úgy építeni, hogy minimum az épület által elfoglalt területnek megfelelő zöldfelület legyen az épületbe szerkezetébe integrálva. Ezen kívül, hosszútávon a város legnagyobb kikötőjét is el szeretnék költöztetni, hogy a helyén egy újabb zöld, városi központ alakuljon ki. A kikötő jelenleg naponta körülbelül 10 ezer konténert mozgat meg, így valószínűleg a költöztetés csak fokozatosan, több évtized alatt valósulhat majd meg.

Palotai Nándor

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr37715260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

min 2015.08.22. 22:35:01

A fáknak a földön van a helyük nem a házakon meg azok tetején.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.08.22. 22:35:07

Ha jól tudom, akkor Németországban adót kell fizetni a beépített területekre, ezért sokan feltörték a betont az udvaron és ezért terjednek a tetőkertek is. Hasonlónak örülnék itt is, főleg az utcában lévő 100%-ra beépített telek miatt...

hdnctrl 2015.08.22. 23:29:54

"minimum az épület által elfoglalt területnek megfelelő zöldfelület legyen az épületbe szerkezetébe integrálva"

Az nem sok, 10x-es szorzóval viszont már lenne értelme.

Nzoltan 2015.08.24. 16:44:03

Inkább jól néz ki, mint gyakorlati haszna lenne. De akkor is mindenképpen követendő.

Barnalány 2015.08.24. 16:44:08

@huzzadneki shakespeare: A Poldi bácsi-féle klasszikus mondás így szól helyesen: "Csak az a szép, ződ gyep! Az fog hiányozni."
:)

Barnalány 2015.08.24. 16:44:11

Aha.
A tájfunnal beszélget? Hogy ne fújja le a picsába a pálmafácskákat a tetőről.

@Online Távmunkás: A hír így nem igaz. Építményadó van, akárcsak Magyarországon. A telek növényzettel fedettségére van egy minimális előírás övezetenként. Ha azt betartod, a többin tök mindegy, hogy palota áll-e, vagy csak lebetonoztad.
süti beállítások módosítása