Az iskolák is lehetnek zöldek
2015. szeptember 12. írta: .ecolife.

Az iskolák is lehetnek zöldek

A világon számos oktatási intézmény eltökélt szándéka, hogy nevelési programjával a jövő generációt egy környezetbarátabb szemlélet fele orientálja.

A dán székhelyű Alapítvány a Környezetvédelmi Nevelésért (Foundation for Environmental Education) nonprofit szervezet nemzetközi programjának célja egy tudatosabb generáció kinevelése és ezzel együtt egy fenntarthatóbb világ megalapozása. A programhoz számos ökoiskola csatlakozott már világszerte.

Zöld iskolapélda

Kiragadva egyet a zöld szemléletre nevelő iskolák közül, a Bali szigetén levő, bambuszból épült iskolát mutatjuk be. A 2012-ben a Föld legzöldebb iskolája címet elnyerő intézményben óvodások, általános és középiskolások tanulják a környezetbarát viselkedés mindennapi formáit. A 2008-ban alapított iskola áramellátásáról vízturbina generátor és napelemek gondoskodnak. A természetes erdei környezetben való elhelyezkedés pedig hozzájárul az önellátó gazdálkodáshoz, melynek alapját az éghajlati sajátosságot kedvelő, saját termesztésű növények és saját tenyésztésű állatok jelentik. A holisztikus gondolkodást képviselő intézményben kéz a kézben jár az elmélet a gyakorlattal. Amikor például a gyerekek a növényfélékről tanulnak, akkor azokat el is ültetik, nevelik, majd az érett termésből ételt főznek, a hulladékot pedig visszaforgatják a természetbe. Az iskolai tantervben tehát a fenntartható fejlődésé és a környezettudatos szemléletre való nevelésé a főszerep. Emellett, természetesen a hagyományos tantárgyak is helyet kapnak a balinéz diákok és az indonéz szigetvilág különféle nemzetiségű tanulóinak tantervében.

A legzöldebb magyar egyetem

szegediegyetem.jpg

Hogy jeles hazai példát is említsünk, a 2010-ben elindított, a világ zöld egyetemeit rangsoroló listán idén a Szegedi Tudományegyetem világszinten a 19., Európa szinten pedig a 11. helyet érte el. A verseny fő témakörei az energia- és klímaváltozás, valamint a víz- és hulladékgazdálkodás voltak. A Szegedi Tudományegyetem zöld irányú törekvését igazolja, hogy képzési programjában számos természettudományi, fenntarthatósági kurzus szerepel. Az egyetem ugyanakkor ráállt az alternatív energiaforrások hasznosítására is. Például a Rektori Hivatal épületében a WC-öblítésre esővizet használnak, több épület fűtését és hűtését pedig geotermikus kutakkal oldják meg, így a villanyköltséget is a minimumra faragták. Ezek mellett a napelemes energiatermelés vagy a szigorúan vett szelektív hulladékgyűjtés már az elvárt fenntartható működés alapvető velejárói.

Geréb Orsolya

A jövőre nézve pozitívum, hogy a világ zöld egyetemeinek versenyén több magyar egyetem is indult. Így például a Debreceni Egyetem, a Szent István Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem is tudatta a világgal, hogy lépni fog a fenntarthatóság fele.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr717781762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Égboltos Kft 2015.09.20. 11:58:07

A Balin lévő iskolának pillanatnyilag több magyar diákja is van!
süti beállítások módosítása