Itt világ legnagyobb városi légtisztítója!
2016. január 18. írta: Jachimek Anett

Itt világ legnagyobb városi légtisztítója!

A hatalmas elszívó tervezője, Daan Roosegaarde bemutatta a világ legnagyobb szmog-tisztító gépét Rotterdamban, Hollandiában. Egy sikeres Kickstarter kampánynak köszönhetően tudott útjára indulni a hatalmas légtisztító, hogy megszabadítsa a parkokat és városokat a légszennyezéstől.

A hét méter magas torony zöld energiát használ és 30.000 köbméter levegőt képes megtisztítani. A szmogmentes torony hasonló technológiával működik, mint egy beltéri légtisztító berendezés, csak erősebb, mivel kültéri használatra tervezték.

A szmogmentes torony beszívja a szennyezett levegőt a felső részen, és a már megszűrt, tiszta levegőt a hat oldalsó szellőzőn ventilátorok segítségével kifújja. Nagy előnye, hogy az egészen apró , finom szemcséket is képes kiszűrni és megtisztítani, melyeket az általános szűrőberendezések nem tudnak.

Az óriás szmog-szívó mindössze 1.400 watt energiát igényel, akárcsak egy vízforraló, és LED-ek veszik körbe, hogy a torony ki legyen világítva éjszakára. Egyébként a LED lámpáknak és egyedi formájának köszönhetően úgy néz ki, mint egy modern szobor. 

A kiszűrt anyagokat (a szmog porból származó szén részecskéket) sem dobják ki, hanem ékszerek készítéséhez használják fel, például gyűrűt vagy mandzsettagombot csinálnak belőlük. Minden egyes ékszer 1000 köbméternyi levegő összetömörített szennyeződéseit tartalmazza. 

A következő szmog-tornyok lehetséges telepítési helyei: Peking, Mexikóváros, Párizs, és Los Angeles. Az ötlet kitalálója és a dizájner, Roosegaarde így fogalmazott: "Szerintem még ennél is többet tudunk tenni a környezetünkért. Örülünk, hogy a szmogmentes projekt elindult, ez előrevetíthet egy tisztább jövőt."

Íme, egy rövid videó az ötletgazdával, aki az akkor még csak a Kickstarteren megjelenő projekthez kérte a támogatók segítségét.

Képek és videó: studioroosegaarde

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr148282194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2016.01.19. 15:13:06

Ez tök jó, de lenne egy kérdésem:

Mennyi idő alatt? 1 óra? 1 nap? 1 hét?

30 000 m3 az kb 55x55x10 m, tehát egy négyzetkilométerre kéne ~380 db

sőőtnagyonis 2016.01.19. 15:14:41

Nincs más választásunk. Én még a szökőkutak vizét is bevetném a városok forgalmasabb részein. Nincs tisztább levegő mint eső után. Ezért egy nedves légtisztító még hatékonyabb lenne.
süti beállítások módosítása