Árvízálló parti ház
2016. január 25. írta: Jachimek Anett

Árvízálló parti ház

A vízpartokhoz közel elhelyezkedő házak nagy előnye a csodálatos panoráma és a természet közelsége. Sajnos, aki ilyen helyen vesz ingatlant, számolnia kell az esetleges árvizekkel és a belvízzel is. A Baca Architects felvette a harcot, és a problémára egy zseniális megoldást talált.

Ki ne szeretne egy folyóparti házban élni, hallgatni a madárcsicsergést, nézni a kacsák vonulását és gyönyörködni a lemenő Nap fényében, mely megcsillan a víz felszínén? Elég kecsegtetően hangzik az ajánlat, ám, van egy bökkenő: bár, a víz közelsége nyugtató hatással van a szervezetre, sok fejfájást is okozhat a parton élőknek. Aki lakott már víz közelében, az tudja, hogy mennyi gonddal-bajjal jár, ha betör a víz a házba, milyen hatalmas károkat tud okozni.

Ennek kiküszöbölésére fejlesztett ki egy egészen remek építészeti technikát a brit Baca Architects: megalkották Anglia első kétéltű házát. Az árvíz-rezisztens épület árvíz idején a vízszinttel együtt lebeg és emelkedik. Mikor a Temze kiönt a partra, a kiömlő víz elárasztja a ház alatti dokkrészt, a víz pedig szép lassan felnyomja a házat, amennyire szükséges. Annak érdekében, hogy a ház ne ússzon el, a szerkezethez négy vezetősín van erősítve, melyek segítik a ház felfelé csúszását, és lehetővé teszik, hogy akár 2,5 méter magasságig megóvják a vízbefolyástól.

A videón jól látható, hogyan is működik pontosan a rendszer:

Az árvíz kezd rendszeressé válni az Egyesült Királyságban, és itt az ideje, hogy megtanuljunk együtt élni vele. Úgy tűnik, a tudósok, egyetértenek abban, hogy az a fajta időjárás lesz a jellemző, amit az elmúlt hetekben láthattunk. Ha ez valóban így van, akkor nekünk kell egy kicsit aktívabbnak, előrelátóbban lennünk, és megtenni bizonyos intézkedéseket, hogy megbirkózzunk az árvízzel, mikor itt az ideje, nem pedig abban reménykednünk, hogy az árvízvédelem fogja megvédeni az embereket.

Ha a kétéltű ház technológiája elterjedne, az hatalmas segítség lehetne mind az építészeknek, mind pedig a vízparton élő közösségeknek. Ez a megoldás Magyarországon is igen keresett lenne, gondoljunk csak a budapesti partszakaszokra, Római-partra, vagy Szentendrére, de akár bármelyik vízparti településre, amelyek évről-évre megküzdenek a víz pusztításával. 

Képek: bacahomes

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr608311270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.01.26. 18:18:55

Szenzációs megoldás! Igaz, árvíz esetén a tulaj csak csónakkal tud hazamenni, de legalább nem önti el a házat a víz. Nagyon jó ötlet!

supan0va 2016.01.27. 11:54:18

a cölöpök már uncsik?

'it's cool to know nothing' 2016.01.27. 11:54:23

Próbálják meg a Dunán, ahol 9 m szintkülönbség lehet a kisvíz és az árvíz között. Nem beszélve a sodrásról, uszadékró stb. ami simán letépné a helyéről az egészet.

Shirkan 2016.01.27. 11:54:29

A közmű bekötések (víz, szennyvíz, villany, gáz, telefon stb) fixek, és merevek. Azok hogyan mozognak együtt a házzal?

Vaki Vaki 2016.01.27. 11:54:46

Olcsóbban is megoldották már itthon is :)

Árterületekre épitett nyaralónál hat betonoszlopra épült egy platform (2-3 méter magasan), erre az földszintes épület.
A talajszintet vagy vasráccsal, vizálló (fém) fallal keritették be, vagy csak egyszerűen üresen hagyták és egy lépcsön lehet felmenni a házhoz.

Ha ott vannak a nyaralók, akkor pl. a gépkocsi áll be a ház alá, ha nincsenek ott, akkor a körbe vasrács lelakatolva és a nyugágy, gumimatrac és labda meg szalonnasütő kerül be alá.
süti beállítások módosítása