Egyszerű megoldás az óceánok megtisztítására
2016. január 28. írta: Jachimek Anett

Egyszerű megoldás az óceánok megtisztítására

A Seabin egy éjjel-nappal működő vákuummal ellátott szemetes, mely a kikötők és öblök tisztán tartását segíti. Képes bármilyen hulladékot bekebelezni, ami a vízben található. Bár egyelőre még csak kis méretben kapható, ez lehet az egyik megoldás a Föld vizeinek megtisztítására.

surfrider foundation

A koncepciót két ausztrál szörfös, Andrew Turton és Pete Ceglinski találta ki, akiket felháborított, mennyi szemetet sodor partra az óceán. Ennek visszaszorítására alkották meg a Seabint, azaz a tengeri szemetest, mely a part közelében úszó hulladékokat könnyen elkapja és magába szippantja. A további fejlesztések és gyártások érdekében az Indiegogo nevű, kezdő vállalkozásokat segítő oldalon adtak fel egy hirdetést, és kérték követőiket, hogy támogassák őket a további előrelépések érdekében. A pénzt sikeresen megszerezték, így belevághattak a tengerek és óceánok megtisztításába.

Facebook

Hogyan működik?

A Seabin kiszűri a lebegő szemetet egy kosárba, ezután a víz keresztülfolyik a szivattyún egy úszó dokkba, amely elválasztja a vizet és a hulladékot, sőt! A folyékony szennyező anyagokat is, mint az olaj vagy a mosószer. A szemetet egy természetes rostokból készült zsák fogja fel — melyet ki-be lehet rakni, ezáltal lehet kiönteni a törmelékeket belőle — és a szivattyú a vizet visszanyomja a kikötőbe.

Íme egy szemléltető rajz az ötlet egyik kitalálójától:

indiegogo

Izgatottan várjuk, hogy bemutassuk az új találmányunkat, mely segít megoldani a problémát, felhívja az emberek figyelmét és megakadályozza az óceánok további szennyezését. A Seabin forradalmian új technológia a vizek megtisztításában. Segít, hogy az óceán tisztább, a tengeri élővilág pedig egészségesebb legyen.

indiegogo

A legideálisabb hely a hulladék begyűjtésre a kikötő, mivel ott nincsenek hatalmas nyílt vizek, hanem viszonylag ellenőrzött környezetben tudnak működni a tengeri szemétgyűjtők. A Seabin mérete nem túl nagy, így elfér a kikötők bármelyik szegletében anélkül, hogy akadályozná a hajók vagy csónakok mozgását. 

Jelenleg azon dolgoznak az ötletgazdák, hogy a Seabin által eddig összegyűjtött szemétből alkossák meg a következő tengeri hulladékgyűjtőket.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr388326170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toadwart66 2016.02.01. 17:32:17

Jó írás, köszi. A címet változtasd meg, mivel kicsit félrevezető. A szennyezést sajnos már megoldottuk.

steery 2016.02.01. 17:32:29

Az óceánok megtisztításához 1,4 milliárd köbkilométernyi tengervizet kell átszűrnünk ezzel a módszerrel. Kérdéseim: Hány millió ilyen szemétgyűjtő berendezést kell legyártanunk, telepítenünk és üzemeltetnünk ahhoz, hogy véges idő alatt (mondjuk: 100 év) megtisztítsuk vele a Föld vízkészletét? Mennyi pénzbe fog ez kerülni? Milyen alapanyagokból készül pontosan a berendezés? A berendezés előállítható 100%-ban a tengerből kiszűrt hulladékokból? Mi fogja működtetni a szivattyút olyan helyeken, ahol nincs hálózati áram, se elég napsütés a napcellák számára vagy szél, árapály, tengeráramlás a turbinák számára? Hány ember kell a teljes rendszer telepítéséhez, karbantartásához, őrzéséhez, nehogy az arra guberáló csóró polgárok szétlopják a berendezéseket? Hová fogjuk tenni az évtizedek alatt kibányászott sok tízezer vagy százezer tonna vegyes hulladékot és mihez kezdünk vele? Mennyibe fog kerülni ennek az elszállítása, a feldolgozóművek kiépítése? Mi lesz a tengerfenéken heverő sok millió tonna hulladékkal, beleértve a sok tízezer hajóroncsot is? Amiket így nem lehet kinyerni? stb.

xm95 2016.02.01. 17:32:39

Pár éve volt.már egy hasonló elven működő találmány egy akkor 16 év körüli európai sráctól , annak nem tudom mi lett a sorsa, de.remélem sikeres. Nagyobb méretű volt, és az áramlatokát használta ki.

Jolka40 2016.02.01. 17:32:45

Miért kellett ezt a korrekt címet az Indexnek elrontania?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.01. 17:33:02

Azért az elég sokat mond, hogy a poszt URL-je:
egyszeru_megoldas_az_oceanok_szennyezesere :)

duke.ekud 2016.02.01. 17:33:07

Azt azert nem mondanam, hogy egyszeru.
Energia kell hozza, folyamatosan tisztitani, karbantartani.
Ez meg akkor se egyszeru, es nincs ingyen, ha az energia ellatas napenergiaval oldanak meg.

"T" mint... · http://komcsikhaza.hu/ 2016.02.01. 17:33:22

ha átírod a címet és a linket is, nem találnak a tartalmadhoz az érdeklődők az index címlapról
értem én, hogy mást jelent és jobb, kifejezőbb szó a megtisztítás, de akkor is!
(ecolife.blog.hu/2016/01/28/egyszeru_megoldas_az_oceanok_szennyezesere)
süti beállítások módosítása