IKEA Soroksár: üvegházzal, napelemmel, geotermikus energiával
2016. február 05. írta: Falus Tamás

IKEA Soroksár: üvegházzal, napelemmel, geotermikus energiával

A környezettudatosság és a fenntartható fejlődés jegyében épül meg az IKEA harmadik magyarországi áruháza, mellyel a cég pályázik majd a neves angol BREEAM-tanúsítványra.

A régió zászlóshajójának számít majd fenntarthatóság szempontjából az IKEA harmadik magyarországi áruháza, melyet Soroksáron építenek meg – jelentette ki Nicole Erdmann, az IKEA ingatlanfejlesztési vezetője Budapesten, a svéd áruházlánc 2016. február 4-i sajtótájékoztatóján. A Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős irányító büszkén említette, hogy új épületük tervezésekor egy sor olyan megoldást választottak, amelyek révén az új áruház a lehető legkisebb negatív hatást gyakorolja a környezetre. A fűtés és hűtés 82 százalékban geotermikus rendszerrel valósul meg, az áramot tetőre szerelt napelemek szolgáltatják majd a legfejlettebb technológiákkal, a WC-k öblítését pedig esővízzel oldják meg.

latvanyterv_1.jpg

Céljuk, hogy a 2017 tavaszára elkészülő legújabb magyar áruházuk a legkevesebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után. Az első magyarországi üvegházas IKEA-épület 34 ezer négyzetméternyi alapterületű lesz, és összesen 124 ezer négyzetméter tartozik majd az áruházhoz. A parkoló 1200 autót lesz képes egyszerre befogadni. Az összterület egyharmada zöldfelület lesz. 24 ezer négyzetméteren kiserdőt alakítanak ki, több mint háromszáz fával.

latvanyterv_3.jpg

Az IKEA célja, hogy e beruházással megszerezze a környezettudatosságot elismerő neves angol BREEAM-tanúsítványt. Nicole Ermann hozzáfűzte: az IKEÁ-tól nem áll távol a környezetkímélő energiaforrások használata – áruházaikban szerte a világon LED-világítástechnikát használnak és árusítanak –, s 2020-ra a nagyvilágban összes áruházuk teljes energiaszükségletét megújuló energiával szeretnék fedezni. Kérdésre válaszolva a vezető kifejtette: mindez nem azt jelenti, hogy például az Örs vezér téri áruházban geotermikus energiával tudnák fedezni szükségletüket, de olyan energiaszállítóktól vásárolnak majd, akik száz százalékban megújuló energiát állítanak elő.

latvanyterv_2.jpg

Legutóbb Lübeckben nyílt új áruházuk, melyet már a fenntarthatóság jegyében terveztek és építettek. A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a vállalkozás 2009 óta másfél millió eurót költött fejlesztésekre a fenntartható fejlődés érdekében, s az IKEA Foundation elnevezésű alapítvány révén csak 2015-ben 400 millió euróval támogatta a klímaváltozás által leginkább sújtotta területeket.

Logo: wikimedia

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr308370344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása