Toyota — a lime szín előnyei
2016. február 16. írta: Jachimek Anett

Toyota — a lime szín előnyei

A Toyota új színt dob a piacra, mely nemcsak biztonságos, hanem hővisszaverő tulajdonságú is.

Toyota

A Toyota új festéket, a lime zöldet vette fel a színpalettájára. Ezt a színt elsősorban azért tervezték, hogy több energiát takarítson meg. A festék apró fényvisszaverő titán-oxid részecskékkel van tele, és nem tartalmaz kormot, mely gyakori összetevője a festékeknek. Ha egy festék tartalmaz kormot, akkor sokkal könnyebben elnyeli a hőt. Mivel a színnek köszönhetően kevesebb hőt nyel el a kocsi, így kevesebbet kell használni nyáron a légkondicionálót, ezáltal pedig kevesebb lesz az autó fogyasztása és ezzel párhuzamosan a károsanyag-kibocsátás is csökken. Egy japán tanulmány megállapította, hogy ha az országban minden autó fényvisszaverő festékkel lenne bevonva, akkor az évente 210 ezer tonnával csökkentené a széndioxid-kibocsátást.Gondolom én Bár a fehér és ezüst autók is jó munkát végeznek, a Thermo-Tect Lime Green névre keresztelt festék sokkal több lehetőséget rejt. 

wired

Ha összehasonlítjuk a vázszerkezet felületi hőmérsékletét a hővédő funkcióval bíró és az anélküli festékanyagot, láthatjuk, hogy 5 Celsius-fok körüli eltérés lesz a kettő között még tűző napon is

— mondta a Toyota szóvivője, Takashi Ozawa. Azon kívül, hogy a hő elnyelésében fontos szerepet játszik, az új szín a palettát is színesíti majd. 

Toyota

A biztonság is egy fő szempont az autó színének kiválasztásakor. Ha biztonsági szempontokból vizsgáljuk a színeket, a következőkre juthatunk: 

A piros az egyik legkevésbé látható szín egy járművön. Látszerészek megállapították, hogy a magas láthatóság érdekében a lime sárga lenne a legelőnyösebb, például a tűzoltóautók esetében is sokkal kedvezőbb lenne. A legkevésbé jól látható színek között van még a fekete, a kék, a szürke, a smaragdzöld és az ezüst is, a fehér és a lime pedig a legjobban látható színeknek bizonyulnak. Egyébként a lime az egyik legbiztonságosabb színnek nevezhető, nem hiába pompáznak például a jól láthatósági mellények is ebben a színben. 

avfc

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr598395646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása