ANVÄNDBAR: az IKEA fenntartható kollekciója
2016. február 24. írta: Jachimek Anett

ANVÄNDBAR: az IKEA fenntartható kollekciója

Az IKEA vállalat fenntartható törekvései mindenki számára ismertek. A termoelektromos bútorok után most egy újabb sorozattal állt elő a cég.

Mivel minden egyes emberi tevékenység kihat a bolygónkra, ezért miért ne kezdjük el a környezettudatosságot otthon? Egyszerűbb, mint gondolnánk. Az alaplépések egyértelműek, de nem lehet elégszer hangoztatni őket: takarékoskodni kell a vízzel és az energiával. Szelektíven kell gyűjteni a hulladékot. Amikor csak lehet, tenni kell a környezetért. Az IKEA ANVÄNDBAR kollekciója egy zöldebb életmódot képvisel, darabjainak használatával ha csak apránként is, de pozitív lépéseket tehetünk a környezetszennyezés ellen.

ikeablog.JPG

Olyan termékeket találhatunk meg a kollekcióban, melyeknek jellemzői a természetes anyagok, mint a terrakotta,  a fa és a pamut textíliák. A megszokott skandináv dizájn jellemzi a darabokat, tehát senkit nem érhet nagy meglepetés. Mind a konyhában, mind pedig a lakás egyéb területein hasznosíthatjuk a következő termékeket és tippeket az IKEÁ-tól.

ikea.JPG
A növények nagyon szépek és hasznosak is, ők felelnek a lakás harmóniájáért, a konyhanövények pedig az ételek finom ízéért. A természetben a növények nem igényelnek állandó öntözést, így felesleges rengeteg ivóvizet elpazarolni, főleg, hogy a növénynek sem teszünk jót a túllocsolással. Ez a természetes agyagból készült, önmagát öntöző kaspó visszanyúl az alapokhoz. A vízmegtartó terrakotta gondoskodik arról, hogy a növény akkor jusson vízhez, amikor valóban szükséges. Tökéletes megoldás lehet az érzékeny fűszernövényeknek is, mint a bazsalikom vagy a petrezselyem.

ikeablog3.JPG

Főzés agyagedényekben. Sokan nem használják ki a terrakotta hőtartó képességét, pedig már az ókori rómaiak és az indiánok is ilyen tálakban főztek. Az edénynek köszönhetően kevesebb ideig kell használni a sütőt, valamint kevesebb olaj és zsír hozzáadása elégséges a sütéshez. Még az ételek íze is sokkal ízletesebb lesz!

ikeablog4.JPG

A bort is tárolhatjuk terrakotta tartóban. Sokkal stílusosabb és esztétikusabb bármilyen hűtőnél, természetességet sugall, és visszaadja a borospincék rusztikus hangulatát. Nem kell külön borhűtő az italok kellő hőmérsékletéhez, elég beáztatni a cserép bortartót hideg vízbe, majd beleállítani egy üveg bort és élvezni a hűs nedűt. 

ikea12.JPG
A nem túl szép és hangosan zörgő műanyag zacskók helyett használjunk természetes anyagokból készült tasakokat. Ha bepiszkolódnak, bármikor kimoshatjuk őket, nem kell kidobni vagy újat venni helyettük. Az ANVÄNDBAR kollekcióban funkciónak megfelelően válogathatunk a táskák és kisebb tasakok közül, a mintás bevásárlótáskáktól egészen a minimalista zöldségestasakokig.

ikea11.JPG

ikeablog7.JPG

Az anyagoknál maradva még álljunk meg egy percre! Az ajtó és az ablak illesztéseinél rengeteg hő távozik, ám a megfelelő szigeteléssel sokat lehet spórolni a fűtésen és az azzal együtt járó számlákon. Tegyünk a hőveszteség ellen és válasszunk jól drapériát! Például ez a természetes pamutból készült függöny húsz százalékkal több meleg levegőt tart bent, mint függönytársai. 

ikea9.JPG

Igaz, hogy a porszívó a legegyszerűbb megoldás a por feltakarítására, ám ha nem nagytakarításra készülünk, ne kapcsoljuk be feleslegesen a porszívót! Észre sem vesszük, mennyi áramot használunk el a háztartási gépek üzembe helyezésével. Ez a fából készült seprű csendes, nem igényel áramot és a kampós kialakítás segítségével akár fel is akaszthatjuk, így nem foglal sok helyet sem.  

ikeablog8.JPG

Ha valaki még ennél is többet szeretne megtudni a fenntartható élet otthoni praktikáiról és az okos megoldásokról, keresse fel a Kinder homes című könyvet, melyet az IKEA áruházaiban lehet megvásárolni. 

ikea10.JPG

Forrás: IKEA

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr298416342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása