Elindult a Településfásítási Program 2023 regisztrációja
2023. január 11. írta: Ecolife Magazin

Elindult a Településfásítási Program 2023 regisztrációja

Folytatódik a rendkívül sikeres Településfásítási Program, amelynek előző két ütemében több mint 1350 településen összesen 36 000 sorfát ültettek el. A most következő, harmadik ütemben 2023 tavaszán és őszén további 10 000 db sorfát ültethetnek el a 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb települések Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programjának keretében.

telepulesfasitasi_program_harmadik_utem_regisztracio.jpg

Az Agrárminisztérium által életre hívott Településfásítási Program fontos része az Országfásítási Programnak, amely lehetőséget nyújt a kistelepülések zöldítésére, népszerűsíti az erdőtelepítési támogatásokat, mindezzel pedig hozzájárul ahhoz, hogy 2030-ra 27 százalékra nőjön Magyarország fával borított területeinek aránya.

A Program harmadik ütemében is csak az előre regisztrált települések igényelhetnek fát, viszont a korábbi programokban résztvevők is újra jelentkezhetnek.

A regisztrációs felület 2023. január 10. és január 20-a között érhető el.

Ezt követően, 2023. január 23-án indul az online igénylés, amely egészen január 31-ig tart. Idén 10 000 db sorfa áll majd rendelkezésére, amelyből 2000 darabot a 2023 tavaszi, 8000 darabot pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki. A települések a klímaváltozást és az eltérő helyi viszonyokat is jól tűrő 13 fafajból, minimum 10 maximum 30 sorfát választhatnak a készlet erejéig. A fák konténeresek vagy földlabdások, 10-14 centiméter törzskörméretűek, földlabdával együtt 2-5 méter magasak.

orszagfasitasi_program.jpg

A sikeres igénylők számára a sorfákat a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. szállítja, a tavaszi időszak ültetéseihez 2023. február-áprilisa között, míg az őszi időszak ültetéseihez augusztus-november között. A szakszerű ültetéshez minden fához jár: támasztókaró, takarómulcs, védőrács. A fák növelik a településen található élőhelyek változatosságát, és más élőlények otthonául is szolgálnak majd, ennek támogatására minden igénylő ajándékba kap egy madárodút is. A program koordinálást az Országos Erdészeti Egyesület segíti, aki a szakszerű ültetéshez az állami erdőgazdaságokkal együttműködve egy helyi erdész szakember jelenlétét is biztosítja.

Bővebb információ

https://orszagfasitas.hu/

Jó dolog a faültetés, de tájékozódjunk előtte! Bővebben a Másfél fok írt erről "Okosan (de ne mindenhova) ültess, Magyarország! A gyepek és lomboserdők szerepe az éghajlatváltozás hazai mérséklésében és az alkalmazkodásban" c. cikkében:

Nem kell és nem is szabad teleültetnünk fákkal egész Magyarországot. A faültetés kormányzati, céges és civil oldalon is az egyik legnépszerűbb megoldási javaslat a klímaváltozás mérséklésére és az alkalmazkodásra, fontos azonban megértenünk, hogy nem minden esetben tudja egyszerre szolgálni ezeket az igényeket, rosszul csinálva pedig még több kibocsátással is járhat, veszélyeztetheti a helyi ökoszisztémákat, miközben vízigényével még az alkalmazkodást is rontja. Az ország területére elkészült növényzeti térkép jól megmutatja, hogy egyes helyekre egyenesen káros fákat ültetni, mert az erdő képtelen lesz fenntartani magát. Míg a nyugati országrész, középhegységeink és délnyugati dombságaink alkalmasak klímavédelmi szempontból hatásos lomboserdők telepítésére, addig síksági területeink egyes részein inkább a gyepes területeket kellene előnyben részesíteni. A hazai lehetséges természetes növényzeti adatbázis ismerete mellett kulcsfontosságú, hogy a kevés megmaradt természetes növényzetet megőrizzük és hatékony védelem alá helyezzük.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr4918024064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása