Cukorból gumiabroncs? Igen!
2016. március 29. írta: Jachimek Anett

Cukorból gumiabroncs? Igen!

Végre kísérleti szakaszba ért a teljesen megújuló energiaforrásokból készült biogumi, és hamarosan piacra is dobhatják.

A cukorból származó bio-butadién forradalmi újítása lehet a gumigyártásnak. A butadiént főként műkaucsuk gyártására használják fel, melyről tudjuk, hogy a gumi legfontosabb alapanyaga. Azonban ezeket az alapanyagokat általában kőolajból és földgázból állítják elő, melyek káros hatással vannak Földünkre. Ezzel a megoldással azonban új korszak nyílhat meg az abroncsgyártásban.

automotor

Ez az újonnan létrejött technológia hatalmas mérföldkőnek számít a gumiiparon belül, köszönhetően fejlettebb technológiai és fenntarthatósági tényezőinek. Az újszerű projekt sikere a butadién tudatos termelésére szakosodott és újonnan kifejlesztett folyamatból ered, amely a hagyományos módszertől eltérően nem szénhidrátokat, hanem különböző típusú cukrokat használ nyersanyagként.

vs

Az Enihez tartozó polimer- és elasztomergyártó Versalis és a Genomatica biotechnológiai cégek 2013-ban indították útjára az elképzelést. A Versalis és a Genomatica cukorból származó bio-butadiénből állítana elő biogumit. Mára a vegyesvállalatnak sikerült kialakítania a bio-butadién gyártásához szükséges folyamatot, így hamarosan engedélyeztethetik is a technológiát.

thinkstock

Ezen kívül további fejlesztések várhatóak: már tesztelik a pitypangból készült gumiabroncsokat. A növény gyökerének latextartalmú tejnedve ugyanis nagyban hasonlít a csak a trópusi országokban megélő kaucsukfából nyerhető váladékhoz. Néhány éven belül már piacra dobhatják a teljes egészében természetes alapanyagból származó terméket, amelynek lényegesen kisebb lesz az ökológiai lábnyoma, mint a trópusokról származó kaucsuk abroncsoké. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr88530194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szemlélődő Szív 2016.03.29. 22:02:52

Ez jó irány. Már csak kevesebb benzinfüstöt kipufogó autó kéne az utakra.
süti beállítások módosítása