Liam, az újrahasznosító robot
2016. március 31. írta: Jachimek Anett

Liam, az újrahasznosító robot

Az egyik legnagyobb technológiai vállalat, az Apple bemutatta legújabb termékét. Igen ám, de ez most kivételesen nem egy telefon vagy tablet, hanem egy robot.

Az Apple márciusi előadásán Lisa Jackson, az Apple környezetvédelmi, politika és társadalmi kezdeményezések alelnöke mutatta be a Liam névre keresztelt robotot. A robot feladata, hogy szétszedje a hulladéknak ítélt iPhone 6 készülékeket a lehető leghatékonyabb módon. A három éves munka során létrehozott Liam az Apple Renew Program keretén belül valósult meg, és teljesen lenyűgözte a nagyközönséget és a sajtót egyaránt. 

A robot munkája a következő: apró ízekre szedi a telefonkészülékek minden egyes darabját. Az Apple iPhone 6-ot mindössze 11 másodperc alatt szereli szét! Minden értékes újrafelhasználható alkatrészt — mint például az arany, alumínium, ezüst, réz, ón, volfrám és kobalt — külön rekeszekbe helyezi a későbbi felhasználás érdekében.

A kezdeményezés és Liam munkájának célja, hogy csökkentse a telefonok és egyéb számítástechnikai- és szórakoztató elektronikai eszközök e-hulladék mennyiségét. Az egyre növekvő kereslet a mobil eszközök iránt, úgy tűnik szükségszerűvé teszik a Liamhez hasonló robotokat. 

Liam jelenleg az egyetlen ilyen robot, mely intelligensen válogatja szét az újrahasznosítható elemeket, de hamarosan több hasonló társa is erősíti majd a vállalatot, először Európában szeretnének bevetni egy ilyen robotsegédet. 

Képek: design-milk

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr558548836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása