Liberland, a fenntartható városállam
2016. június 11. írta: Jachimek Anett

Liberland, a fenntartható városállam

Egy alga-üzemeltetésű város javaslata nyerte el a Liberland tervpályázat, mely a világ legújabb szuverén állama lesz Európában.

A miniállam 7 négyzetkilométer nagyságon terül majd el a Duna Horvátország és Szerbia közti ártéri területén, ezzel a világ harmadik legkisebb államának számít. A Liberland megépítése minden bizonnyal nagy és egyedülálló kihívást jelent majd az építészeknek, s a városka rendszerének is, hiszen az lenne a cél, hogy egy önálló én önkormányzó miniállamként üzemeljen, mely garantálja a polgárok gazdasági- és személyes szabadságát.

Az algák adnák az összes energiát, melyeket az épületek alsó szintmagasságában termesztenék, ugyanis azok nem igényelnek különösebb napsugárzást ahhoz, hogy növekedjenek. A várost övező design kifejezetten olyan környezetet teremt, mely előmozdítja az innovációt, s amely biztosítja, hogy minden polgár - függetlenül az etnikai, faji, kor szerinti, nem szerinti vagy foglalkozás szerinti hovatartozásuktól - lehetőséget kapjon, hogy ki vegye a részét a város gazdaságából.

A nyertes pályázatban a gyalogos-barát kialakítás volt a legfontosabb szempont, mely támogatja a növekvő lakosságot horizontálisan bővíthető struktúrákkal. A fejlesztés által megvalósítható lesz az optimális helytakarékosság és növeli rendszer a hatékonyságát is, miközben csökkenti az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátását. A vízszintes rétegek lépcsőzetes elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy a természetes fény mindenhová bejusson. Ennek a rétegezett struktúrának fordított régészet a neve, mely úttörő lehet az építészetben.

A nyertes RAW-NYC csapatot Raya Ani vezeti, aki a következőket fogalmazta meg a tervezéssel kapcsolatban:

A fő elképzelés az volt, hogy hogyan lehetne javítani az emberek életminőségén és a népsűrűség elrendezésén. Azt akartuk, hogy ne csak a földszinten találkozzanak az emberek egymással, mit a felhőkarcolók esetében, hanem használjuk ki a magasság előnyeit és akárhol, akármikor, akármilyen szinten legyen lehetőségük a közvetlen kommunikációra.

A fenntarthatóság, a legújabb innovációk, a zöld technológia és az önellátás lesz a városállam alapja. Az algákon kívül az épületekbe fotovoltaikus panelek lesznek beépítve, az esővíz gyűjtésére is egyedülálló rendszert fejlesztettek ki, valamint a zöldtetők sem maradhattak ki a város tervezésekor. Itt semmi sem megy veszendőbe - sem a tér, sem az anyag. Minden újrahasznosított lenne, beleértve az összes emberi-, mezőgazdasági- és szerves hulladékot is, melyeket bioüzemanyaggá alakítanának át.

A mini városállamról bővebb információkat ITT lehet olvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr618800072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2016.06.13. 17:31:00

Azért azt talán nem ártott volna leírni, hogy mindez csak egy cseh férfi képzeletében létezik, lévén mind a horvátok, mind a szerbek a magukénak követelik a területet, és az eddigi próbálkozásokat az ottani "független állam" megalapítására rendre megakadályozták, méghozzá elég egyszerűen. Jött a vadőr, aztán hazazavart mindenkit.

telkoe 2016.06.13. 17:31:33

Este jott a portas es mindenkit hazazavart.

Tranquillius 2016.06.13. 17:31:45

Apró probléma, hogy a horvát határőrség nem enged be senkit a területre, illegális belépésért 300 euró a büntetés. Tervezhették volna ezt a várost ennyi erővel az Antarktisz kellős közepére is.
Ha a szerbek és a horvátok megoldják a határproblémájukat ez az ártéri erdő is megmenekül és nem kell rá várost építeni. dunaiszigetek.blogspot.hu/2015/03/hol-hatar-szerbia-es-horvatorszag-kozott.html

¿Qué tapas hay? 2016.06.13. 17:31:47

Pontosítva, ez egy darab Szerbia a Duna jobb partján, a baranyai-háromszögben, ahol az országhatár nem a Duna fősodorvonalát, hanem a régi vármegyehatárt követi.

Igazából az érdekelne, hogy mi a fenéből fognak ott a népek élni a semmi közepén, szigorúan gyalogos közlekedésre berendezett városban, öt kilométerre a legközelebbi falutól, tizenöt kilométerre a legközelebbi vasútállomástól (illetve a majd valamikor elkészülő A5 autópályától), és harminc kilométerre a legközelebbi komolyabb várostól (Eszék, illetve Mohács)

Sajnos a belinkelt honlap csak egy üres oldalt mutat.
süti beállítások módosítása