Fenntartható cipő, melyet darabokból állíthatunk össze
2016. június 18. írta: Jachimek Anett

Fenntartható cipő, melyet darabokból állíthatunk össze

Mods, az újrahasznosítható lábbeli, melynek egyes részei külön-külön cserélhetőek és újrahasznosíthatóak. Kevesebb szemét halmozódik fel és az újrahasznosítás végre a cipők esetében is értelmet nyer. 

A termék ötletét az adta, hogy az amerikaiak rengeteg cipőt selejteznek ki egy év során, szám szerint minimum 300 millió párt. A legtöbb kidobott áru a hulladéklerakókban végzi, ahol legalább 30-40 évre van ahhoz szükség, mire a darabok lebomlanak. Kevesen viszik cipészhez a hibás árukat, és kevesen gondolnak az adományozás lehetőségére. A legjobb megoldás, hogyha a cipőket hosszabb életűre tervezik, ezzel rengeteg hulladéktól szabadulna meg a Föld. 

cipo1.JPG

A Virginia Tech egy végző hallgatója, Quang Pham egy olyan cipőt tervezett, mely 2016-ban elnyerte a legjobb diák projektnek járó címet a Bölcsőtől bölcsőig díjátadón, ahol a körforgásos gazdaságról szóló gálán dizájn kategóriájában ért el helyezést. Az általa megálmodott lábbeli 5 részből áll, melyek egyenként testre szabhatóak és könnyedén cserélhetőek, ha valami történne velük. A talprész újrahasznosított műanyagját 3D-s nyomtatással készítették el. 

cipo4.JPG

A szétszerelhető felépítés azért is jó, mert lehetővé teszi, hogy könnyebben lehessen tisztítani és szükség esetén javítani vagy cserélni az elhasználódott részeket. Ezzel a megoldással kevesebb lesz a kidobott cipő és kevesebb szemét halmozódik fel. A bambusz és a gyapjú komposztálható, a műanyagból megformált részek pedig újrahasznosíthatóak. Az elhasznált részeket a vásárló visszaküldheti a cégnek, akik újrahasznosítás után új lábbeliket alkotnak meg.

cipo2.JPG

A Bölcsőtől bölcsőig verseny, melynek egyik kategóriáját megnyerte Pham, a körkörös gazdaság innovációit és startupjait kívánja megversenyeztetni oly módon, hogy a díjazottak ténylegesen használható megoldások legyenek. Aki a versenyen jó helyezést ér el, garantáltam számíthat további felkérésekre, hiszen a körkörös gazdaságé a jövő.

cipo5.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr478821494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása