PET-palackokból mindennapi tárgyak
2016. július 08. írta: Jachimek Anett

PET-palackokból mindennapi tárgyak

Egyre több a felhalmozott szemét mennyisége, melyet mi, emberek termelünk. Mihez kezdjünk a sok le nem bomló palackkal? Bármit!

Kóláspalackok, műanyag szatyrok, ételhordók. Ha eldobunk az utcán egy műanyag italospalackot vagy nejlonzacskót, nagy az esélye, hogy az előbb-utóbb a tengerekben köt ki. Még akkor is, ha tengerparttal nem rendelkező országban szemetelünk.

Az utcáról ugyanis az esőzések idején a lefolyókon keresztül a kommunális csatornarendszerbe jut a műanyag, onnan a folyókba, a folyókból pedig a tengerekbe. Majd a különféle áramlások révén akár a Csendes-óceán kellős közepére is. A kis darabokra felaprózódó plasztikot a halak és más tengeri élőlények eledelnek vélik, megeszik, és tömegesen pusztulnak el tőle. A plasztik az élővilág táplálékláncát veszélyeztető tényezővé vált.

Szerencsére ma már egyre többen ismerik fel annak fontosságát, hogy tenni kell valamit a keletkező szeméttel. Emma Watson nemrég PET palackból készült ruhát viselt a vörös szőnyegen, hogy felhívja a figyelmet a problémára, az egyik legendás szörfmárka, az O'neill pedig óceáni szemétből készít ruhadarabokat, ahogyan arról korábban már mi is beszámoltunk.

A legújabb ötlet, hogy a kiürült PET palackok újrahasznosításával hajléktalanok számára készítenek gyorsan és hatékonyan új otthonokat. Oscar Mendez Kolumbiában alapította meg a Columbian Enterprise concept plastics nevű céget, amely műanyagból és gumiból gyárt a LEGO építőelemekhez hasonló téglákat, amelyekből jó minőségű és hatékonyan fenntartható otthonokat építenek a rászorulóknak.

A gyors technológiával négy ember, ötnapi munkával képes felépíteni egy 40 négyzetméteres épületet. Eddig 1500 négyzetméternyi házat építettek meg több mint 300 tonna műanyag szemét újrahasznosításával.

nevtelen.jpg

Piac&Profit

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr288874666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása