Étterem, mely 3D-ben nyomtatja ki a fogásokat
2016. július 12. írta: Jachimek Anett

Étterem, mely 3D-ben nyomtatja ki a fogásokat

3D-nyomtatott ételek? Na nem, ez biztosan valami félreértés... Pedig igaz a hír: a FOOD INK nevű étterem fenntartható módon nyomtatja ki az ebédet, a desszertet és a díszítést is.

Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy a következő fogást úgy nyomtatjuk ki, akárcsak a papírlapot? A világ első 3D-nyomtatással foglalkozó étterme ugyanis ezt találta ki. Az új technológia segítségével egészen futurisztikus gourmet-élményekre tehetünk szert.

A byFlow nevű cég alkotta meg a több anyagot is befogadó, hordozható 3D-nyomtatót, mellyel az ételeket is készítik. A köztudatban a műanyag és a többi újrafelhasználható anyag terjedt el, mint a 3D-nyomtatás fő eleme, ám ebbe a nyomtatóba bármilyen ehető alapanyagot bele lehet tenni, hummust, csokikrémet, kecskesajtot vagy épp pizzatésztát is. 

A dolog hasonlóan működik, mint a megszokott 3D-nyomtatásoknál, a masszát belehelyezzük egy fűtött tartályba, és egy fecskendőszerű eszköz segítségével kel életre az étel. Ezután réteget rétegre halmozva elevenedik meg előttünk az étel és válik három dimenziós szerkezetűvé.

A FOOD INK célja, hogy közvetítse a 3D-nyomtatásban rejlő lehetőségeket egy olyan hétköznapi és fontos dolgon keresztül, mint az étel. A 3D-nyomtatott ételeket nem nyomtatottakkal párosítják össze, hiszen egy egész menüsort kicsit macerás lenne ezzel a módszerrel előállítani.

Bár a szobrászi ételek hatásvadásznak és túlzottan mesterkéltnek tűnhetnek, a 3D-nyomtatott élelmiszernek rengeteg előnye van, kezdve a személyre szabott étrendtől az élelmiszer-hulladék csökkentéséig. A FOOD INK egy holland ételkonferencián, Venlo városában mutatta meg magát először. Az étterem indítja a világ körüli turnét tervez olyan városok bevonásával, mint Dubai, Szöul, Párizs, Las Vegas, Toronto, New York és Taipei.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr298883938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása