Új tábla az autósoknak: elektromos autó-töltőpont az M7-es autópályán
2017. január 22. írta: Ecolife

Új tábla az autósoknak: elektromos autó-töltőpont az M7-es autópályán

2016. december 3-án Magyarországon először az M7-es autópálya székesfehérvári pihenője előtt, a sztráda 58-59-es kilométerszelvényénél helyezték ki az elektromos autó-töltőállomásról informáló közúti jelzést.

Az elektromos autók terjedésével párhuzamosan nő a töltési helyek száma. Hazánkban már az ezret is átlépte a villanyautók száma, ám remélhetőleg a jövőben ez a szám egyre inkább növekedni fog. Magyarországon eddig nem volt olyan, egységesen elfogadott közlekedési jelzés, illetve információs tábla, amely egyértelműen jelölné az elektromos gépjárművek töltési lehetőségét, jelenleg a KRESZ sem rendelkezik erre vonatkozó táblával. Ám most először Magyarországon az M7-es autópályán kihelyeztek egy elektromos töltőpontot jelölő táblát.

elektromosauto-toltoallomast-jelzo-tabla-m7-autopalyan-161203-720x479.jpg

A fehérvári pihenőben immár ez év júliusától üzemelt az ingyenes, 400 voltos, maximálisan 22 kW kapacitású töltő, amelyhez 2-es típusú csatlakozó szükséges. Az elmúlt hónapokban a jelenleg forgalomban lévő tölthető autók közül a legismertebb típusok – Tesla, Nissan Leaf, Renault Zoé, Volkswagen Golf GTE – gond nélkül igénybe vették az ingyenes szolgáltatást.

image_1.jpg A gyorstöltő a tapasztalatok alapján mintegy 60 perc alatt képes annyira felölteni a járművet, hogy a következő elektromos töltőállomást (Siófok), illetve a Balaton nyugati medencéjét biztonságosan elérje. A Balaton térségében ez Fonyódig, illetve Hévízig elégséges energia, míg Budapesten körülbelül a Római partig lehet egy órányi töltéssel eljutni, de egy Tesla akár Szlovéniáig is képes ennyi energiával haladni. Egy Tesla teljes feltöltéshez nagyságrendileg 3 óra szükséges.

Egyébként már a SPAR üzletlánca is megkezdte az elektromos töltőpontok telepítését parkolóikban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr212146171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása