Magyarország első ÖkoviFaluja - Ahol az óvodásokat mini Teslák várják
2017. szeptember 14. írta: Ecolife Magazin

Magyarország első ÖkoviFaluja - Ahol az óvodásokat mini Teslák várják

Játszva tanulhatnak a fenntarthatóságról a miniatűr ökofaluvá alakult udvarukon a Nyáregyházi Napsugár Óvoda gyermekei.

2017. augusztus 28-án ünnepélyes keretek között nyílt meg az ország első ÖkoviFaluja. Az óvoda zöld szemléletű pedagógusai néhány évvel ezelőtt álmodták meg a gyermekméretre szabott ökofalut és e-autóparkot, a kivitelezés pedig a nyár végére be is fejeződött. A környezetvédelmi projekt célja, hogy a gyerekek, életkori sajátosságuknak megfelelően, játékosan ismerkedjenek a környezettudatos szemlélettel, mely személyiségük részévé válhat.

kingoftheroad.jpg

Mini Teslákkal, elektromos töltőállomásokkal, utakkal és házikókkal bővült a nyáregyházi óvoda udvara. Az apró épületek tetejét játék napelemekkel vonták be, míg az óvodaépületre igazi napelem fog kerülni. A faluban emellett egy szélgenerátor is termeli az energiát. Az utak mellett jelzőtáblák, az úthálózaton felfestések segítik a gyerekeket a közlekedés szabályainak megismerésében.

napelemeshaz2.JPG

Természetesen minden újrahasznosított anyagokból készült. A házikók építőanyaga száz százalékban műanyaghulladék. Az óvodaudvarról nem mozdították el a már meglévő játékokat, hanem beépítették őket az új rendszerbe.  Az udvaron tizenöt oxyfát is elültettek, az óvoda parkolójába pedig elektromos töltőállomást telepítettek.

toltes.JPG

Az egész udvart felölelő ovifalut minden nap birtokba vehetik a gyerekek. Emellett hétvégenként ki is adják a területet családok számára születésnapi rendezvényekre, rekreációs célokra.

kistela3.jpg

A környezettudatosságra nevelés kiemelt eleme a Nyáregyházi Napsugár Óvoda pedagógiai programjának. A szelektív hulladékgyűjtés mellett az óvodapedagógusok arra is ügyelnek, hogy a csoportszobákban lévő játéktároló dobozok természetes anyagokból készüljenek, valamint újrahasznosítják a mindennapos tevékenységek során felhasznált anyagokat is. Az óvoda a Carbon Solutions jóvoltából megkapta a Zero CO2 védjegyet, így karbonsemlegessé vált.

szallag.jpg

Kovácsné Maszel Anna, az óvoda vezetője, az ÖkoviFalu-projekt ötletgazdája az ECOLIFE-nak elmondta: céljaik között szerepel a Zöld Óvoda minősítő cím elnyerése, és egy bázisóvoda létrehozása.

Szeretnénk, ha más óvodákból is jönnének hozzánk, és jó gyakorlatokat látnának. Ha a környezettudatos szemlélet lenne az új arculatunk, a jövőképünk. Ezt ennek a programnak a megvalósításával szeretném elindítani” – fogalmazott az óvodavezető.

kistesla2.jpg

A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés már néhány héten belül szép számú támogatóra lelt, s több óvoda is érdeklődött a megvalósítás lehetőségeiről. Az óvodavezetőtől megtudtuk: az ÖkoviFalu bármely más óvodában megépülhet, ahol a pedagógusok magukénak vallják a környezettudatos szemléletet.

korforgalom.jpgAz ÖkoviFaluról bővebben: www.okovi.hu

Facebook: www.facebook.com/okovifalu

Szerző: Erdei Orsolya

Fotók: Hangyási Petra/Petra Photography

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr4112829040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása