Zöldbe és kékbe öltözött a Szigliget
2017. október 02. írta: Ecolife Magazin

Zöldbe és kékbe öltözött a Szigliget

MAPEI Szigligeti Félmaraton

Lassan véget ér a klasszikus futóversenyek szezonja, de ősszel se feledkezzenek meg a futás kedvelői a versenynaptárak nézegetéséről, mert az indián nyár is tartogat különleges eseményeket. Legutóbb Szigligeten jártunk médiatámogatóként a MAPEI Szigligeti Félmaratonon, ahol 1941 versenyző indult a verőfényes napsütésben.

20170916_szigligeti_fm_0282.jpg

A szervezők nemcsak izgalmas útvonalakkal, hanem számos környezetvédelmi programmal is készültek. A hangulatos szigligeti strandról induló verseny nagy része a Balaton parton haladt bicikliúton és közúton. A profi és az amatőr futókat 6, 9, 21 kilométeres távok, továbbá páros és trió kategóriák várták. Az egyedi hangulatú verseny után egyedi jutalom is járt a célszalagot átlépőknek: a befutoerem.hu öntödéjében, különleges eljárással és szublimált selyemszalaggal készült érmet kaptak nyakukba a résztvevők.

Egy élményteli futást szeretnénk az idelátogatóknak nyújtani, nem titkolva azt a szándékunkat, hogy az elkövetkezendő években, vagy akár évtizedekben is megrendezhessük ezt a kivételes versenyt. Ezért is óvjuk kiemelten környezetünket és buzdítunk erre mindenkit.” – mondta Keczán Pál főszervező.

A félmaraton számos olyan programot kínál, amellyel valóban magára illesztheti a „zöld verseny” titulust. A szervezők többek között a közösségi autózás használatára is ösztönöznek, ezért egy saját telekocsis felületet programoztak a verseny honlapjára. Az ide látogató futók így az élmények mellett a kocsijukat és a költségeket is megoszthatják egymással. A hulladék minimalizálására kiemelt figyelmet fordítanak: szelektív hulladékgyűjtés zajlott a verseny ideje alatt, valamint a rajtcsomagok újrahasznosított zacskókba kerültek, és az önkéntesek már a verseny alatt takarították a pályaszakaszokat. A verseny felvezető autója is környezetkímélő volt; egy MINI Cooper S E Countryman ALL4 plug-in hibrid jármű mutatta a futók útvonalát a Leier Autó Győr támogatásával.

20170916_szigligeti_fm_0097.jpg

Európai szinten is először adta nevét a 80 éves MAPEI építőipari vállalat egy futóversenynek. Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy környezettudatosság jegyében tervezni és építkezni felelős választást kíván, hiszen termelünk, gyártunk, építünk, de közben minden létező eszközzel meg kell őriznünk a környezetet,
a bolygót, vigyáznunk kell saját és gyermekeink egészségére.

20170916_szigligeti_fm_0378.jpg

A Szigligeti Félmaraton több szempontból is kiemelkedik a futóversenyek közül, hiszen itt nemcsak futókat, hanem futócipőket is díjaznak. A fesztivál kiemelt támogatójaként ugyanis a Saucony arra kérte a futóközösségét, hogy segítsen megtalálni a verseny hivatalos cipőjét. Az online szavazás eredményeképp a 2017-es Szigligeti Félmaraton hivatalos futócipője a Saucony Guide 10 lett. A cipő Szigligeten is kiemelt szerepet kapott, valamint az abszolút kategória női és férfi győzteseinek is járt egy-egy párral.  Az ikonikus futócipő-márka ezen felül számos új termékkel, szakmai tanácsadással, frissítő programokkal várta a futás szerelmeseit a nyárbúcsúztató fesztiválon.

A Tihanyi Félmaraton 2015-ben indult útjára, egy baráti társaság helyi kezdeményezéséből, mely 3 év elteltével jelenleg a legnagyobb Facebook követőtáborral rendelkezik a hazai futóesemények közt. Az első évben 300, 2016-ban 1800 futó vett részt a rendezvényen, idén májusban pedig a 3000 fős létszámlimit is betelt. Mára nemcsak regionálisan, de a Balaton parti megyék között is az egyik legdinamikusabb sporteseménnyé nőtte ki magát, aminek folytatásaként 2016 októberében született meg a Szigligeti Félmaraton.

A fesztivál szervezői a környezetvédelem mellett jótékonykodásra is buzdítottak. A becsületkasszás alapon működő Eezy Spritz syrupBAR bevételét jótékony célra fordítják. A nem futó családtagokat, kísérőket is meglepetések, szórakoztató programok várták. Az esemény számára kiemelt elismerés, hogy a Mapei Szigligeti Félmaraton fővédnökségét dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár asszony viselte, érdemesnek találva a versenyt és törekvéseit. Túróczi Réka és Simonyi Balázs a Mapei Szigligeti Félmaraton nagyszínpadán, a tihanyi hagyományokat követve, az „Azt meséld el...” sorozat részeként motivációs előadást tartottak a hazai ultrafutás kiemelkedő szereplői mellett.

img_0182.JPG

2000 fős létszámlimitet vezettek be a szervezők, mely két héttel a versenyt megelőzően betelt. A helyszínen végül 1833 nevezéssel a páros és trió indulókkal együtt 1941-en vágtak neki a MAPEI Szigligeti Félmaraton 6, 9 és 21 km-es távjainak. 59:41 arányban a hölgyek voltak többségben a versenyen. A 21 km-es távot leggyorsabban Kis Ladislav teljesítette 1:21:39 idővel, a legnagyobb verseny azonban a hölgyek mezőnyében alakult ki, ahol mindössze 2 mp nettó időeredmény különbség döntött a hazai ultrafutás két kiemelkedő alakja: Makai Viktória és Dr. Lubics Szilvia között 1:33:57 és 59 másodperces időeredménnyel.

20170916_szigligeti_fm_0475.jpg

20170916_szigligeti_fm_1002.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr6812889656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása