Káros a hipszterőrület
2018. augusztus 05. írta: Ecolife Magazin

Káros a hipszterőrület

Mexikóban a becslések szerint évente 20 hektárnyi erdőt irtanak ki, hogy helyette avokádófarmot telepítsenek. Jelenleg körülbelül 150 hektárnyi kiirtott erdőnél tarthatunk.

1499810366660.jpg

Az ország tele van illegális farmokkal, a hatóságok tehetetlenek. Ugyanis avokádót termeszteni jó befektetés, egyes drogkartellek évente több mint 100 millió dollárt keresnek a gyümölcsön. Nem is csoda, az elmúlt évek superfood őrületének egyik legismertebb képviselője az avokádó.

7_1.jpg

Különlegesen egészséges, tápanyagban valóban igen gazdag,  ám amellett, hogy évszázados fenyőerdők esnek áldozatául a termesztésének, még irdatlan nagy a vízigénye is. Míg egy darab paradicsomnak 5 liter vízre, egy narancsnak pedig 22 literre van szüksége, addig egy darab avokádó 70-230 liter vizet is "benyel", amíg ehető lesz. Vagyis egy kilogramm avokádó előállításához akár  1280 liter vízre is szükség lehet. Csak összevetésképpen: A WHO adatai szerint egy ember 50-100 liter vizet használ el naponta alapszükségletei kielégítésére.

australian_avocado_farm-photo_by_matteo_ratini-04-960x640.jpg

Lássuk be, nem lesz attól kevesebb az életünk, hogy nem eszünk kilószámra avokádót. Ha a környezettudatosság nevében nem is kell mindenről lemondanunk, azért azt beláthatjuk, hogy  májustól októberig nincs például szükségünk banánra sem. Ha az egyértelműen rossz beidegződésektől megszabadulnánk, akkor előbb-utóbb a fogyasztói nyomás lépésről-lépésre, változtatásra kényszerítené a gyártókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr2514163137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása