Nemzetközi lépések a Tisza védelmében - „Tiszta víz, boldog Tisza”
2019. szeptember 25. írta: Ecolife Magazin

Nemzetközi lépések a Tisza védelmében - „Tiszta víz, boldog Tisza”

A tiszai PET Kupa résztvevői 7 év alatt közel 70 tonna szennyező anyagtól mentesítették a folyót. Ahhoz azonban, hogy a helyreállított területeket ne szennyezze be újabb műanyag áradat, a Tisza-menti országok együttműködése szükséges. Az első feladatok közé tartozik a hulladékhelyzet pontos feltérképezése a folyó teljes hosszában, és a folyómenti közösségek szemléletének formálása. Erre kapott most egyedülálló lehetőséget a Természetfilm.hu Egyesület környezetvédelmi kezdeményezése, a tiszai PET Kupa.

A tiszai PET Kupa szervezőségének három tagja 2019. szeptember 17-én az International Business Forum “Partnerships for Greater Development Impact” c. rendezvényen ünnepélyes keretek között vehette át az International Investment Bank-től (IIB) elnyert 50.000 eurós támogatást a „Tiszta víz, boldog Tisza” projekt megvalósítására. A projekt angol elnevezése - Plastic Pollution Prevention Project  – Clean Water, Happy Tisza, röviden: 4P.

petkupa.png

A Tiszai PET Kupa Admiralitásának három tagja (balról jobbra) Molnár Attila Dávid, Doró Viktória és Hankó Gergely a támogatást szimbolizáló csekkel

“Az IIB, amely székhelyét szeptembertől helyezte át Budapestre, az egyetlen nemzetközi befektetési bank lett a régióban” – emelte ki Varga Mihály pénzügyminiszter az eseményen tartott köszöntő beszédében.

“A bank alapértékei közé tartozik a fenntarthatóság, és kiemelten fontosnak tartjuk a természeti értékek megőrzését, ezért is támogatjuk az e célt szolgáló projekteket 2015-től kezdve” – mondta Nikolay Kosov, az IIB igazgatóságának elnöke az átadóünnepségen. Tavaly a WWF „the Water Risk Filter (WRF)" című projektje kapta az IIB támogatását, idén pedig a Természetfilm.hu Egyesület, PET Kupa kezdeményezése. A támogatást jelképező csekket Nikolay Kosov, a bank elnöke adta át a szervezet képviselőinek.

petkupa2.png

Nikolay Kosov beszédében külön kiemelte a természetvédelem és a megújuló energiaforrások használatának fontosságát.

Újabb lépés a tiszta Tisza felé

A Tisza folyó Ukrajnában ered, Romániát és Szlovákiát érintve folyik át Magyarországon.  Szerbiában torkollik a Dunába, amely Románián keresztül a Fekete-tengerbe vezeti a Szőke Folyó vizét. Épp ezért a projekt eredményei remélhetőleg pozitívan hatnak majd ezen országok folyómenti természeti értékeinek és élővilágának védelmére és a területen élők szemléletére is (az említett országok közül 3 tagja az IIB-nek is).

„A „Tiszta víz, boldog Tisza” projekt lehetőséget ad arra, hogy feltérképezzük a Tiszát a forrástól a Dunáig, 5 ország mentén, miközben kutatásokat, méréseket végezhetünk” – mondta el köszönő beszédében Hankó Gergely, hulladékgazdálkodási szakember, a projekt koordinátora és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője. „A 4P Expedíció 966 kilométernyi tapasztalatát, és a kutatási eredményeket mindenki számára hozzáférhetővé tesszük online felületeinken és a 2020 novemberi ÖKOINDUSTRIA zöldipari expón” – tette hozzá.

petkupa3.png

Hankó Gergely,  hulladékgazdálkodási szakember, a 4P projekt koordinátora és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője

A projekt másik fontos eleme a szennyezett pontok feltérképezését követően („Hulladék térkép”), a PET Kupa kezdeményezés online kommunikációjának fejlesztése és a honlap, illetve egy új applikáció interaktívvá tétele. A honlap oktatási és szemléletformálási célokat fog szolgálni, gyakorlati tippeket és megoldásokat felvonultatva a hulladékcsökkentéshez, az ingyenes applikáció pedig a vízi túrázók, horgászok, természetjárók és a vízgyűjtő területen élők bekapcsolódását fogja segíteni a természetvédelembe: könnyedén felvehetnek új pontokat, vagy a már meglévőket fellelve megtisztíthatják a szennyezett területeket.

A „Tiszta víz, boldog Tisza” projekt 2019 októberében veszi kezdetét és 2020 decemberében zárul.

www.petkupa.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr6115170920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása