A buddhizmus a klímakatasztrófa megoldása?
2019. november 15. írta: Ecolife Magazin

A buddhizmus a klímakatasztrófa megoldása?

Ngima Nuru Sherpa, környezetvédelmi harcos előadása a 15. Budapest Zeitgeisten

Mit gondol az Everstet 22-szer megmászó Sherpa napjaink legégetőbb kérdéséről, a klímakatasztrófáról? Milyen megoldás rejlik a buddhizmusban? Többek között ezekre a kérdésekre kapnak választ a 15. alkalommal megrendezett Budapest Zeitgeist vendégei november 20-án a Budapest Music Centerben. Az este folyamán a főelőadó gondolataira reflektál még: előadóművész, vállalati kommunikációs igazgató, slammer és ökoharcos is. Idén a negyedik születésnapját ünneplő meetup összehozza a hívőket és hitetleneket egyaránt.

Világszerte egyre több tudós, szakember emeli fel hangját a klímakatasztrófa tudatosításáért. Ez nem újdonság, hiszen ennél a témánál jelenleg nincs nagyobb és megosztóbb téma a politikában, társadalomban, tudományban, vagy a vállalatvezetésben. Itt az idő azonban, hogy a megoldásra fókuszáljunk szorongás helyett! - Erre hívja fel a figyelmet a Budapest Music Centerbe beköltöző Budapest Zeitgeist. A négy éve életre hívott rendezvénysorozat - melynek immár 15. alkalommal a fő célja, hogy diskurzust alakítson ki a társadalmat érintő kérdésekben - sem megy el amellett, hogy egy estére összehozza a látványosan két részre szakadt csoportot, az ökoharcosokat és ökoszkeptikusokat.


Az egyik oldalon a Földért aggódó zöldforradalmárok, a másik oldalon „ez természetes folyamat” jelmondattal dacoló klímatagadók. Az egyik oldalnak Greta Thunberg a környezetvédelem vezéra-lakja, a másik oldalnak csak egy iskolás, akit túltol a média. Az egyik oldalon szelektív kukák, klímatüntetések és #plasticfreejuly, a másik oldal szerint viszont eléggé képmutatás a „repülő helyett vonattal” Insta-kép mutatás. Ez a kettősség osztja meg az internetet és a rendezvény ven-dégeit. Az este folyamán a meghívott vendégek kérdeznek és megkérdőjeleznek.

74340941_2842837959061954_1967177557954527232_o.jpg
Főelőadóként Nigma Nuru Sherpa 22-szeres Everest csúcsmászó többek között arról fog beszélni, hogyan adhat például a buddhizmus kulcsot a kezünkbe, amely talán kiút lehet a klímakatasztrófa sötét jövőképéből.


Számomra a Mount Everest az anyám és az apám, vagyis mindennél fontosabb . Ugyanis ő Miya Lang istennő, aki által oda kerültem, ahol most vagyok.

- nyilatkozta a legfiatalabb hegymászó, aki több mint 20-szor ért fel a csúcsok csúcsára. Emellett környezetvédelmi harcos, csapataival folyam-atosan tisztítják a hegyet, legutóbb három tonna szemetet gyűjtöttek össze.


Az eseménysorozat vendége lesz még Hajós András, előadóművész, aki több ízben hangot is adott a környezetvédelem fontosságának. A kerekasztal beszélgetésben elmondja véleményét Ürge Dóra a hazai FridaysForFuture mozgalom egyik vezéralakja. Művészeti oldalról megközelítve a témát képviseli magát a Margó Irodalmi Fesztivál is az Umami – Apokalipszis, most? kötettel, melynek szerkesztője, Simon Márton húsba vágó slamm produkciójával gondolkodtatja majd el a jelenlé-vőket. Vállalati vezetőként megszólal Pantl Péter a Hell Energy nemzetközi marketing- és kom-munikációs igazgatója, aki a nagyvállalatok felelősségét, és a cégek jövőbeni feladatait ismerteti a közönségnek. Felszólal továbbá Molnos Zselyke, az Ökopszichológiai Intézet vezetője és Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója is.

Az esemény ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Bővebb információ az alábbi linken olvasható:
https://www.facebook.com/events/777944549343512/
12307478_1115528038459630_4276331545692973055_o.jpg

***
Budapest Zeitgeist
A Budapest Zeitgeist 2015-ben életre hívott meetup, melynek során megismerhetjük az együtt gondolkodók nézőpontját, illetve véleményét a hazai szellemi közállapotokról, a korszellemről, a kommunikációs szakmáról, valamint az aktuális téma kapcsán bepil-lantást nyerünk a meghívottak alkotói folyamataiba és releváns munkáiba. Az eddigi években olyan szakemberek és művészek engedtek betekintést saját perspektívájukba, mint Peter Greenaway, Dragomány György, Alföldi Róbert, Borbély Alexandra, Gryllus Dorka, Erdély Mátyás, Hörcher Gábor, Nemes Jeles László, Tenki Réka, Barabás Zsófi, Parti Nagy Lajos, Simon Márton vagy Závada Péter.


A Zeitgeist célja, hogy a jövőben is a kreatív szcénát inspiráló előadásokkal és résztvevőkkel töltse meg a termeket, ezzel egy maga-sabb szintre emelve a köznapi gondolkodást, ezzel együtt pedig impulzív élményt biztosítson az érdeklődőknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr2315307326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása