Legyen alapvető emberi jog az egészséges környezethez való jog!
2020. április 22. írta: Ecolife Magazin

Legyen alapvető emberi jog az egészséges környezethez való jog!

A Föld napja alkalmából Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának kiegészítését kezdeményezik a természetvédők.

Az érettségi előtt Jamie Margolin egyike azoknak a fiatal klímaaktivistáknak, aki már 14 éves korában csatlakozott a zöldek mozgalmához. Két évvel később már az Ütött az óra kezdeményezés tagja. A jobbára fiatalokból álló szervezet a klímaváltozás lelassításának jogi és társadalmi vetületét kutatja. „Minden tőlünk telhetőt megteszünk” – vallja Jamie Margolin a Föld napja alkalmából.

A Föld napjáról, a jubileumi ötvenedikről a Google is megemlékezik nyitóoldalán.

google-earthday.jpg

 

A kerek évfordulóra tekintettel a BirdLife International – amelynek az Magyar Madártani Egyesület a magyarországi partnerszervezete – nyílt levelet fogalmazott António Guterresnek, az ENSZ főtitkárának. Arra kéri, hogy lépjen meg egy olyan intézkedést, amire eddig nem volt példa: az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 31. cikkeként nyilatkozza ki, hogy az egészséges természeti környezet alapvető emberi jog.

A Nyilatkozat 30 cikkben foglalja össze az alapvető polgári, kulturális, gazdasági, politikai és szociális jogokat. A környezet egészségéről azonban, amitől szinte minden életforma – így az ember is – függ, nem esik említés.

Amennyiben a kezdeményezés sikeres, ez a kiegészítés lenne az első módosítás a mérföldkövet jelentő Nyilatkozat 1948-as megfogalmazása óta.

A koronavírus-járvány a legnagyobb globális válság a második világháború óta. A járvány alakulása kétségbeejtő, de esélyt adhat a világ vezetőinek arra, hogy átformálják a társadalmat annak érdekében, hogy jóllétünk és a következő generációk jólléte biztosítva legyen

– mondta Patricia Zurita, a BirdLife International ügyvezetője.

A bolygó egészsége a mi egészségünk. A túlélésünk és mentális egészségünk a természet függvénye, de tetteink felborították a Föld természetes egyensúlyát.

A 31. cikk egy ajándék lenne a világnak és a jövő generációinak – írja az MME. És mikor lenne jobb egy ilyen kiáltvány, ha nem a Föld Napján!

A nyílt levél célja, hogy a 31. cikk bekerüljön a 2020 szeptemberében tartandó ENSZ Közgyűlés napirendi pontjai közé, így esély van arra, hogy 2023 decemberére, a Nyilatkozat elfogadásának 75. évfordulójára a Közgyűlés is jóváhagyja.

Fontos, hogy a globális válsághelyzetekből a kiutat, csak globális együttműködéssel lehet megtalálni” – mondta Halmos Gergő, az MME igazgatója.

A magyar nyelvű felhívás az MME honlapján, az angol pedig itt található.

Forrás: Euronews

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr8115631782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása