A válság, mint lehetőség a váltásra: Budapest Climate Summit
2020. október 12. írta: Ecolife Magazin

A válság, mint lehetőség a váltásra: Budapest Climate Summit

Felgyorsul a gazdaság zöld átalakulása a COVID járvány után.  Az első alkalommal megrendezett Budapest Climate Summit-on összesen 21 országból vettek részt vendégek és előadók. A konferencián Magyarország és a régió meghatározó vállalatainak vezetői, magasrangú kormányzati és európai uniós valamint önkormányzati tisztviselők és a terület elismert szakértői vitatták meg a gazdaság zöld átalakításának hazai és nemzetközi vonatkozásait a 2050-es klímacélok tükrében.

Egy válságban mindig ott rejlik a lehetőség is. Ebben a Budapest Climate Summit előadói mind egyetértettek kiemelve, hogy a COVID-19 járvány által előidézett globális gazdasági lassulás, egyúttal lehetőséget is teremt a nemzeti kormányoknak, vállalatoknak és valamennyiünknek arra, hogy egy újragondolt, fenntartható és zöld úton haladjunk a klímacéljaink megvalósítása irányába.

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter nyitóelőadásában elmondta, hogy Magyaroszág támogatja az EU 2030-as és 2050-es klímacéljait.

climatesummit_11.jpg

Az Európai Bizottság a zöld fordulat elkötelezett támogatója. A Bizottság terveiről Frans Timmermans, az Európai Zöld Megállapodásért felelős ügyvezető alelnök elmondta:

A pandémia lehetőséget teremtett, hogy új megoldásokat találjunk, újragondoljuk gazdaságunk növekedési pályáját. Most kell cselekednünk, mert ha ezt később tesszük az sokkal többe fog kerülni. Arra van szükség, hogy mindannyian közösen dolgozzunk a gazdaság zöld átalakításán.

Bár a koronavírus miatt elhalasztották az idén novemberre tervezett ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének COP26 klímatárgyalását, a klímacsúcs elnökségét ellátó Egyesült Királyság a zöld fordulat élére kíván állni. A 2050-es net-zéró cél elérhető a megújulókra is támaszkodva, amelyek költsége az elmúlt időszakban az előzetes várakozáshoz képest is jelentősen csökkent, hangsúlyozta John Murton, az Egyesült Királyság COP26 miniszterelnöki különleges megbízottja.

climatesummit_15.jpg

Kaderják Péter energia- és klímaügyi államtitkár elmondta, hogy a Klíma és Természetvédelmi Akcióterv céljainak teljesítéséhez hozzájárul majd a lakossági napelemes rendszerek vissza nem térítendő támogatási rendszere, amelynek részleteit elkezdték kidolgozni.

Az már biztos, hogy elsősorban hátrányos helyzetű régiókban, kisebb településeken élők pályázhatnak majd. Rájuk nem fog vonatkoznia majd a szaldóelszámolás.

A konferencián felszólalt Terhi Lehtonen, finn környezetvédelmi államtitkár is és ismertette országa klímavédelmi stratégiájának főbb pontjait.

Az élhetőbb és fenntarthatóbb városi közösségekről szóló panelben részt vett Ámon Ada, a Budapesti Főváros Önkormányzatának klímapolitikai főtanácsadója, Anuela Ristani, Tirana főpolgármester-helyettese, Erős Veronika, a Zöld Busz Projektiroda vezetője és Csépányi Péter a Pilisi Parkerdő vezérigazgató-helyettese.

climatesummit_26.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr5816235908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása