Divatosan a környezetért!
2020. december 13. írta: Ecolife Magazin

Divatosan a környezetért!

A divatipar, azon belül is a fast fashion a világ egyik legszennyezőbb iparága. Egyes felmérések szerint az olaj- és gázipar után a második legszennyezőbb iparág, ami nemcsak a környezetszennyezésben, az iparágban dolgozók embertelen körülményeiben érhető tetten, hanem a termelésen-fogyasztáson keresztül a klímaváltozást is fokozza. Ezért elengedhetetlen ennek az iparágnak is a teljes újragondolása és fenntartható alapokra való helyezése. Ebben próbál most meg itthon is segíteni egy közösségi finanszírozáson alapuló kampány, amit a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület kezdeményezett. A kampányt az Adjukössze.hu oldalon lehet támogatni, amit most röviden bemutatunk.
rio-lecatompessy-cfduruqkabk-unsplash.jpg

Célunk egy közösségi edukációs projekt elindítása, aktív részvétellel és az élmény alapú tanulás módszereivel. Interaktív, a fiataloknak megszólító platformok, eszközök, valamint ismert és elismert szakemberek, illetve kutatásaik bevonásával a divatipar környezetre gyakorolt hatását, az etikus foglalkoztatás rendszerét, az internet és a social media jelentőségét tárjuk fel jól érthető, könnyen feldolgozható formában. Oktatási programunk középiskolai és gimnáziumi, szakközépiskolai pedagógusoknak, továbbá a szülőknek is szól.

A projekt a Fashion Revolution kutatási eredményeit és a magyarországi szervezet elemzéseit használja fel.

Az oktatási program elemei:

 • E-book

Online letölthető, 60 oldalas útmutatónk az alábbi témák kifejtésével járulna hozzá a tudatosságra neveléséhez és fenntartható divat megismertetéséhez:

 • Miért van szükség divatforradalomra, mi a fenntartható és etikus divat?
 • Tények, adatok a fast fashion iparágról, a multinacionális cégek rejtett titkai
 • Hogyan öltözködjünk tudatosan, hogyan készítsünk magunknak ruhákat?
 • A textilipar könyezetre gyakorolt hatása, a körforgásos divat
 • Etikus divat és fair trade
 • Az internet szerepe a változás előre mozdításában
 • Óravázlatok, segédanyagok környezettudatos ismeretek témában osztályfőnököknek

E-bookunkat audiovizuális tartalommal, látványos saját képanyaggal, játékos elemekkel és otthoni feladatokkal egészítenénk ki.

artem-beliaikin-ktd2pvtqe_o-unsplash.jpg

 • Rövid videós anyagok & podcast

Rövid, figyelemfelhívó videóink a másodkézből származó öltözékekre hívnák fel a figyelmet. Egy ismert ember, influencer segítségével, továbbá egy szín- és stílustanácsadó támogatásával mutatnánk be több részben, hogy hogyan tudnak a fiatalok kedvező áron, környezetkímélő módon, divatosan öltözködni. 

 • Podcast:

Podcast csatornánkon egy 10 részes interjúsorozatot indítanánk, melyben gyermekpszichológusokkal, pedagógusokkal, szülőkkel, ismert emberekkel beszélgetnénk a fiatalabb korosztály tudatosságra neveléséről különböző aspektusokból.

francois-le-nguyen-poutfhug430-unsplash.jpg

 • Online/offline esemény

Családbarát vidéki rendezvényünkön bemutatnánk közösségi edukációs programunk eredményeit, illetve szórakoztató programokkal hívnánk fel vendégeink figyelmét a fenntartható divatra, illetve a divat és a művészet kapcsolatára. Múzeumtúránkkal és divatkiállításunkkal a vírushelyzet miatt nehéz helyzetbe került művészeti intézmények helyzetére is rávilágítanánk. 

Az esemény tervezett programjai:

 • Kerekasztal-beszélgetés a fiatalok környezeti neveléséről és fenntartható, etikus divatról
 • Múzeumtúra a Debreceni MODEM-ben
 • Kreatív foglalkozás és workshop gyerekeknek, fiataloknak
 • Kisebb divatbemutató fenntartható tervezők munkáiból

Ha egyetértetek a kezdeményezéssel, és lehetőségetekben áll, akkor támogassátok azt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr9716335148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása