Civil szervezetek perlik a francia államot, mert nem teljesíti klímavédelmi vállalásait
2021. január 20. írta: Ecolife Magazin

Civil szervezetek perlik a francia államot, mert nem teljesíti klímavédelmi vállalásait

Több nemzetközi civil szervezet indított kiemelkedő jelentőségű pert a francia kormány ellen, amiért nem tettek eleget a klímaváltozás ügyében.

chris-karidis-nnzkznywhau-unsplash.jpg

Megkezdődtek a meghallgatások abban a korszakalkotónak tartott perben, amit még két évvel ezelőtt kezdeményezett több nemzetközi civil szervezet, köztük a Greenpeace és az Oxfam. A vádlott nem más, mint a francia kormány, mely a vádak szerint nem tett eleget a klímaváltozás ügyében – számolt be a hírről a CNN.

A pert nagyszabású aláírásgyűjtés előzte meg, a petícióhoz 2,3 millió ember csatlakozott. Az aláírók és a felperesek azt szeretnék elérni, hogy a bíróság kötelezze a kormányt, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket ahhoz, hogy elérjék a párizsi klímacélokat.

A lap szerint a környezetvédelmi miniszter korábban kérte, hogy ejtsék az ügyet, és szerinte nincs arról szó, hogy ne tett volna a francia kormány eleget, továbbá, hogy nem pusztán a kormány tehető meg felelőssé a kibocsátások miatt.

A szervezetek közleménye szerint 15 napon belül ítélet várható.

Nem teljesen újdonság egyébként, hogy perlik a kormányokat és a cégeket amiatt, hogy nem tesznek eleget a klímaváltozás káros hatásainak a megfékezéséért: a lap idéz egy kutatást is, amely szerint az elmúlt időszakban világszerte 28 országban indítottak már pert emiatt.  

Forrás: Zhvg / CNN

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr4816396942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása